Διεθνή

Γκουτέρες: Άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Γκουτέρες: Άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Γκουτέρες: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα [11/8] σε άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα [11/8] σε άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

«Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να παύσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην άμεση περί τον σταθμό περιοχή και να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του και την γύρω ζώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν κατά την χθεσινή νύκτα στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της ζώνης του σταθμού της Ζαπορίζια. Το θέμα των βομβαρδισμών κατά του πυρηνικού σταθμού θα βρίσκεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Κριμαίας

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση Σάκι στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία, οι τοπικές αρχές κήρυξαν την γειτονική περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ότι τουλάχιστον 252 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Νοβοφιοντόροφκα θα μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Αξιόμνοφ, από τις εκρήξεις έχουν υποστεί ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 – 100.000 ρουβλίων (158 και 1580 ευρώ αντίστοιχα). ουκρανία29

«Κύριος στόχος είναι η ταχύτερη δυνατόν αποκατάσταση των υποδομών, των πολυκατοικιών και των ιδιωτικών κατοικιών στην κατοικημένη περιοχή. Οι βασικές εργασίες που θα δώσουν την δυνατότητα στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εντός δέκα ημερών», δήλωσε ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου σε δύο πόλεις έχει διακοπεί προσωρινά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες από τις εκρήξεις και 14 τραυματίσθηκαν. Ο Αξιόνοφ προσέθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για τα αίτια των εκρήξεων.

Αξιωματούχοι στην Μόσχα δήλωσαν ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται η παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας. Ωστόσο παρατηρητές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου και προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις, έγινε από Ουκρανούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments