Πολιτισμός

Οι ιστορικοί πίνακες επιστρέφουν από το Λονδίνο στη Ζιμπάμπουε μετά από 70 χρόνια

Οι ιστορικοί πίνακες επιστρέφουν από το Λονδίνο στη Ζιμπάμπουε μετά από 70 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: euronews- All In London

Το σχολείο ήταν το πρώτο που δίδαξε τέχνη σε μαύρους μαθητές στην τότε Ροδεσία που κυβερνούσε η λευκή μειονότητα.

Για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, μια συλλογή έργων τέχνης που ανακαλύφθηκε στο υπόγειο μιας εκκλησίας του Λονδίνου, επέστρεψαν στην πατρίδα τους: τη Ζιμπάμπουε. Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη στο Χαράρε παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής που έγιναν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 από νεαρούς μαύρους μαθητές που φοιτούσαν στο πρωτοποριακό Σχολείο Ιεραποστολής Cyrene.

Το σχολείο ήταν το πρώτο που δίδαξε τέχνη σε μαύρους μαθητές στην τότε Ροδεσία που κυβερνούσε η λευκή μειονότητα.

«Πρόκειται για μια συλλογή χαμένων έργων τέχνης της Ζιμπάμπουε από τη δεκαετία του 1940 από ένα Αγγλικανικό Σχολείο Ιεραποστολής στην Κυρήνη, που ονομάζεται Σχολή Αποστολής Κυρήνης», λέει η Λίζα Μάστερσον, επιμελήτρια και διευθύντρια έκθεσης τέχνης.

“Άνοιξε και ξεκίνησε από έναν οραματιστή δάσκαλο τέχνης που ονομάζεται Canon Ned Patterson. Είναι βασικά το πρώτο σχολείο στη Ζιμπάμπουε που πρόσφερε την τέχνη ως υποχρεωτικό μάθημα σε νεαρούς μαύρους μαθητές τη δεκαετία του 1940 και ο Ned Patterson πίστευε αληθινά ότι η τέχνη μπορούσε να ενώσει τους ανθρώπους. Και ότι ανεξάρτητα από το τι έβλεπαν οι άνθρωποι σε ένα έργο τέχνης, δεν είχε σημασία τι χρώμα ήσουν, ή από πού κατάγεσαι ή από ποια φυλή κατάγεσαι, η τέχνη ήταν ένας ενοποιητικός παράγοντας.”

Πώς ανακαλύφθηκαν ξανά οι ξεχασμένοι πίνακες;

Μια συλλογή έργων τέχνης που ζωγραφίστηκαν στο σχολείο Cyrene μεταξύ 1940 και 1947 στάλθηκε στο εξωτερικό για να παρουσιαστεί στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Πολλοί πίνακες πουλήθηκαν και βοήθησαν στη χρηματοδότηση του σχολείου.

Αργότερα οι πίνακες αποθηκεύτηκαν στο υπόγειο της εκκλησίας St. Michael’s and All Angels στο Λονδίνο και, με τον καιρό, ξεχάστηκαν.

Τα έργα τέχνης ανακαλύφθηκαν ξανά από έναν Ζιμπάμπουε που αναγνώρισε το όνομα Κυρήνη στα κουτιά όταν η εκκλησία αποκαθαγιάστηκε.

Έφερε στους πίνακες την προσοχή άλλων που συνειδητοποίησαν ότι είχαν βρει έναν θησαυρό τέχνης και ιστορίας.

Αποκατάσταση του πολιτισμού της Ζιμπάμπουε

Η έκθεση «The Stars are Bright» επέστρεψε στη χώρα, όπου πολλοί κάτοικοι της Ζιμπάμπουε θα τους δουν για πρώτη φορά.

Δίπλα στους πίνακες εκτίθενται φωτογραφίες μερικών από τους καλλιτέχνες ως νεαρά αγόρια.

Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Gift Livingstone Sango είδε έναν πίνακα του πατέρα του που απεικονίζει τον Ιησού ως Μαύρο.

“Η ιστορία πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι, η κληρονομιά πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι. Αυτή είναι πραγματικά η ιστορία μας. Ακούμε αυτά τα συναισθήματα ότι η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό θα στεγνώσει τα δάκρυά μας”, λέει ο Sango.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για επαναπατρισμό της αφρικανικής τέχνης στην ήπειρο.

Οι διοργανωτές λένε ότι διαπραγματεύονται με το Curtain Foundation, τους ιδιοκτήτες της συλλογής, για τον μόνιμο επαναπατρισμό των έργων.

Η έκθεση «The Stars Are Bright» στην Εθνική Πινακοθήκη στο Χαράρε είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments