Κόσμος

Deutsche Welle: Να φύγω ή να μείνω στην Οδησσό;

Deutsche Welle: Να φύγω ή να μείνω στην Οδησσό;

Πηγή Φωτογραφίας: ukrinform

Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, λιμάνι – κόμβος στον Εύξεινο Πόντο.

Η Οδησσός είναι μια όμορφη πόλη, με πανέμορφα αξιοθέατα και με πλούσια εμπορική δραστηριότητα. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, λιμάνι – κόμβος στον Εύξεινο Πόντο. Οι τραγικές εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου θέτουν τους κατοίκους σε μια διλημματική κατάσταση σχετικά με το εάν θα είναι προτιμότερο να παραμείνουν ή να φύγουν από την Οδησσό.

«Η Ουκρανία είναι σαν μια διχασμένη ψυχή, σαν μια σκισμένη καρδιά, αλλά είναι ακόμα ζωντανή. Και ελπίζω να παραμείνει ζωντανή», λέει η Καρίνα Μπαϊγκελτσίμερ, δασκάλα στην Οδησσό και δημοσιογράφος. Κάθεται σε ένα καφέ στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Φυσάει ένα δυνατό αεράκι και οι ομπρέλες στο καφέ τρίζουν λίγο.

«Έχω μια μικρή βαλίτσα στο σπίτι. Την έφτιαξα στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Σκέφτομαι συχνά αν θα φύγω ή θα μείνω. Αυτοί οι εχθροί που θέλουν να κατακτήσουν τη χώρα μας, αυτοί πρέπει να φύγουν, όχι εμείς».

Γεννήθηκε πριν από 47 χρόνια, έχει περάσει όλη της τη ζωή στην Οδησσό και θέλει να μείνει εκεί.

«Τι θα μπορούσε να χωρέσει στη βαλίτσα μου; Οι φίλοι μου, η πατρίδα μου; Δεν μπορούν να χωρέσουν στη μικρή μου βαλίτσα. Δεν μπόρεσα να πάρω αυτή την απόφαση».

Ούτε όμως θέλει να βγάλει τα πράγματά της από τη βαλίτσα. Ποιος ξέρει τι θα γίνει; Λατρεύει την πόλη της. Αυτό τον συνδυασμό ελαφρότητας και βάθους που χαρακτηρίζει τους ντόπιους.

Η Οδησσός είναι ένα μέρος διακοπών για πολλούς Ουκρανούς. Μια πόλη που αναπνέει. Αλλά η ελαφρότητα δεν υπάρχει πια, λέει η Καρίνα. Οι καφετέριες είναι γεμάτες και ο κόσμος δείχνει ανέμελος, αλλά η εικόνα είναι παραπλανητική. Ένας στους τρεις στην Οδησσό δεν έχει δουλειά, λέει. και το μέλλον είναι αβέβαιο

Ο Όλιβερ Σουτς από την άλλη αποφάσισε να φύγει. Έζησε στην Οδησσό για επτά χρόνια με την Ουκρανή σύζυγό του και τον γιο του, ο οποίος ήταν μαθητής της Καρίνα. Ο γιος και η κόρη του βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γερμανία.

«Φυσικά και ανησυχούσαν για εμάς στη Γερμανία . Θα προτιμούσαν να ήμασταν πάλι όλοι μαζί. Οπότε θα πάμε πίσω στη Γερμανία».

Η απόφαση ήταν δύσκολη και για αυτόν. Η Οδησσός είναι ένας μικρός παράδεισος, λέει. Η παραλία απέχει μόλις 300 μέτρα από το σπίτι του. Ελπίζει να επιστρέψει εδώ σύντομα. Γιατί του είναι ξεκάθαρο:

«Να εγκαταλείψεις τελείως την Οδησσό είναι αδύνατον. Αν έχεις μείνει για πολύ καιρό… όχι, δεν είναι δυνατόν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments