Διεθνή

Απόπειρα δολοφονίας Ρούσντι: Αθώος δηλώνει ο ύποπτος

Απόπειρα δολοφονίας Ρούσντι: Αθώος δηλώνει ο ύποπτος

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Rajanish Kakade/AP

Ο Χάντι Ματάρ, ο ύποπτος που συνελήφθη για την εγκληματική αυτή ενέργεια, δήλωσε αθώος όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο το Σάββατο.

Ο γεννημένος στην Ινδία συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι παρέμεινε στο νοσοκομείο αφού μαχαιρώθηκε την Παρασκευή σε συνέδριο, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Chautauqua στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Χάντι Ματάρ, ο ύποπτος που συνελήφθη για την εγκληματική αυτή ενέργεια, δήλωσε αθώος όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο το Σάββατο.

Την Παρασκευή θα διεξαχθεί προκαταρκτική ακρόαση.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Chautauqua είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Χαντί Ματάρ κατηγορείται για επίθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας και τέθηκε υπό κράτηση.

Ο 75χρονος Σαλμάν Ρούσντι επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την καλλιτεχνική ελευθερία, όταν ο επιτιθέμενος του όρμησε στη σκηνή και μαχαίρωσε τον μυθιστοριογράφο στο λαιμό και το στήθος.

Μετά από αρκετές ώρες χειρουργικής επέμβασης, ο Ρούσντι τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη.

Ο ατζέντης του μυθιστοριογράφου δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του διάσημου συγγραφέα, αλλά οι New York Times  ανέφεραν ότι ο συγγραφέας άρχισε να ανακτά την ομιλία του.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εξέταση των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στον φερόμενο ως δράστη, ο 24χρονος Χάντι Ματάρ πιστεύεται ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού εξτρεμισμού και των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη οριστική σύνδεση ανάμεσα στον δράστη και την οργάνωση.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη, με τον Χάντι Ματάρ να αγοράζει ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσει το συνέδριο, όπως αναφέρουν οι Times.

Το NBC New York ενημέρωσε ότι πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν την τελευταία γνωστή διεύθυνση του Χάντι Ματάρ το βράδυ της Παρασκευής, στο Fairview, μια γειτονιά της κομητείας Μπέργκεν, ακριβώς απέναντι από το Hudson από το Μανχάταν.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, πάντως, όπως και η αντίστοιχη του Νιου Τζέρσεï αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments