Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη Αμερικάνοι: Σπάει τα “κοντέρ” το μεγαλύτερο μεταγωγικό που κατέπλευσε ποτέ στο λιμάνι

Αλεξανδρούπολη Αμερικάνοι: Σπάει τα “κοντέρ” το μεγαλύτερο μεταγωγικό που κατέπλευσε ποτέ στο λιμάνι

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Chatzimixail Konstantinos

Αλεξανδρούπολη Αμερικάνοι: Ακόμη ένα μεταγωγικό έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο κυριολεκτικά "έσπασε" τα κοντέρ

Ακόμη ένα μεταγωγικό έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο κυριολεκτικά “έσπασε” τα κοντέρ καθώς με μήκος 290 μέτρα, το  μεταγωγικό USNS MENDONCA, αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλοίο που έχει φθάσει ποτέ στο λιμάνι. Πριν από λίγο καιρό και το ιταλικό μεταγωγικό πλοίο το «SEVERINE» το οποίο αρχικά είχε ξεφορτώσει και στη συνέχεια είχε φορτώσει υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας, κάνουν το λιμένα της Αλεξανδρούπολης ένα πολύ σημαντικό κόμβο.

Το πλοίο “μαμούθ” 34.540 τόνων

Το θηριώδες πλοίο θα φορτώσει στρατιωτικό υλικό και οχήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ και δραστηριοποιούνται χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να τα μεταφέρει στις ΗΠΑ. Το “USNS MENDONCA” ναυπηγήθηκε το 2001, η χωρητικότητά του είναι 34.540 τόνοι και το τρέχον βύθισμά του 25.5 μέτρα. Το ολικό μήκος του ανέρχεται στα 289.23 μέτρα και το πλάτος στα 32.23 μέτρα.

Την είδηση έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΟΛΑ κ. Κώστας Χατζημιχαήλ. Ο κ. Χατζημιχαήλ έγραψε

«Διευρύνονται περαιτέρω οι δυνατότητες του λιμένα με ένα πραγματικά μεγάλο πλοίο 290m! Ένα ακόμη ρεκόρ μεταξύ των πολλών που έχουμε επιτύχει! Στην τρίτη φώτο φαίνεται επίσης ότι στην ίδια προβλήτα στα 50m φορτώνουμε ταυτόχρονα σκληρό σίτο!» έγραψε ο κ. Χατζημιχαήλ.

Δείτε την ανάρτηση

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα

Αφιέρωμα στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης έκανε το περιοδικό Economist, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα. Η μικρή ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο Πέλαγος, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, είναι μια ακμάζουσα πόλη τα τελευταία χρόνια, που δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση αναμνηστικών σουβενίρ στους τουρίστες. Γι΄ αυτό η πόλη μπορεί να ευχαριστήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει την έκρηξη της δραστηριότητας στο λιμάνι της.

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ. Αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί. Έχει επίσης καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με τη χρησιμοποίησή του ως ενδιάμεσο σταθμό, παρακάμπτεται η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία έχει δυνάμεις η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται ασφυκτικά από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά «ιδιότροπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments