Πολιτική

ΕΥΠ: Ποιες είναι οι νέες αλλαγές που φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΕΥΠ: Ποιες είναι οι νέες αλλαγές που φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

ΕΥΠ: Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές με αυτές που ήταν πριν και σίγουρα θα φέρουν αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτές που ήταν γνωστές

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές με αυτές που ήταν πριν και σίγουρα θα φέρουν αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτές που ήταν γνωστές.

Πλέον επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ, την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ. Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

Όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός μέσα από το μήνυμά του στους πολίτες το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε και σε αυτήν περιέχονται οι επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η ΠΝΠ περιέχει δυο άρθρα.

Το πρώτο άρθρο, ορίζει την διαδικασία διορισμού Διοικητή της ΕΥΠ. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που αποφάσισε η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΕΥΠ με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και φίλτρα πολύ σημαντικό θεωρείται το δεύτερο άρθρο το οποίο επαναφέρει δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ κάτι που είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Έτσι, τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για νόμιμες επισυνδέσεις θα εγκρίνονται, εντός εικοσιτετραώρου, και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • Επαναφέρει τους δυο εισαγγελείς για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων

Τα 4 πεδία αλλαγών που έχει προτείνει η κυβέρνηση

  • 1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  • 2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  • 3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • 4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments