Πολιτική

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση για Δένδια

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση για Δένδια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πλευρά του, προέβη σε μια μακροσκελή ανάρτηση, στην οποία είναι αποτυπωμένη η σύγχυση και ο θυμός του συντάκτη της

Τη σφοδρή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η ανάρτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος υπενθύμισε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρου το 1974.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πλευρά του, προέβη σε μια μακροσκελή ανάρτηση, στην οποία είναι αποτυπωμένη η σύγχυση και ο θυμός του συντάκτη της. Στην ανάρτηση οι συντάκτες του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρονται από τις Συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης έως την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1974 και το Σχέδιο Ανάν του 2004.

Πιο αναλυτικά, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει: «Οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την εταιρική Δημοκρατία το 1963.  Η  Τουρκία χρειάστηκε να παρέμβει μετά το ελληνικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974, με στόχο να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία κατά των Τουρκοκυπρίων. Η παρέμβασή μας βασίστηκε στις Συμφωνίες Λονδίνου & Ζυρίχης, άρα ήταν νόμιμη και επίσημη. Χάρη στην Τουρκία, εδραιώθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο, σώζοντας ζωές και Ελληνοκυπρίων. Η παρέμβασή μας έφερε το τέλος της  Στρατιωτικής Χούντας. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν ποτέ την απαραίτητη βούληση για μόνιμη ρύθμιση στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, έφυγαν από το τραπέζι στο Κραν – Μοντάνα το 2017. Τα εγγενή δικαιώματα, η κυριαρχία και η ισότητα των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να επιβεβαιωθούν για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments