Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή πληρωμή: Στα ταμεία 897 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο

Επιστρεπτέα προκαταβολή πληρωμή: Στα ταμεία 897 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

897 εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν στα κρατικά ταμεία από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η καλή πορεία των δημόσιων εσόδων, η οποία συνεχίζεται και τον μήνα Ιούλιο, είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η μαζική επιστροφή του 1/3 σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις.

Η καλύτερη του αναμενομένου απόδοση του προϋπολογισμού και ειδικότερα της είσπραξης των φόρων (ανήλθαν σε 31,09 δισ. στο επτάμηνο, αυξημένα κατά 19,9% έναντι του στόχου) αποδίδεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε περίπου 897 εκατ. ευρώ για τον εν λόγω μήνα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι ενδέχεται να επιστρέψουν το 100% του ποσού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Όσοι δεν προλάβουν και χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο. Και αυτό γιατί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport.

Παράλληλα πολλοί δικαιούχοι δεν τήρησαν τον όρο για τη διατήρηση της απασχόλησης. Ενώ δηλαδή είχαν αναλάβει τη δέσμευση να μην μειώσουν το προσωπικό τους ,η ΕΡΓΑΝΗ τους εμφανίζει να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις. Λιγότεροι ήταν αυτοί που δεν έχουν υποβάλει τα κατά περίπτωση γιατί οι κύκλοι της επιστρεπτέας είναι 7 διαφορετικά δικαιολογητικά εντός προθεσμίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments