Διεθνή

Le Monde: Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Le Monde: Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός στην κοινή νομισματική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκαρφάλωσε στο 8,9%. Αυτό μεταφράζεται σε πρωτόφαντη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών των 19 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που υπολογίστηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕνΔΤΚ), αυξήθηκε κατά 8,9% σε διάστημα ενός έτους, αριθμός που παραμένει αμετάβλητος από την πρώτη εκτίμηση, μετά το 8,6% τον Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε στο 5,1% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Ένα ακόμη στενότερο μέτρο, εξαιρώντας επίσης το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού, δείχνει ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση μετά από +3,7% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, όπως η Eurostat ανακοίνωσε, το επίπεδο της βιομηχανικής παραγωγής και η αγορά εργασίας κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο μειώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Τον Μάιο του 2022, η παραγωγή της ΕΕ στις υπηρεσίες αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες διαμονής και διατροφής κατέγραψαν πολύ ισχυρή ανάπτυξη, υποδηλώνοντας ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά εργασίας και τον πληθυσμό της ΕΕ, τον Ιούνιο του 2022 το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να είναι σταθερό, παραμένοντας κάτω από το προ-πανδημικό επίπεδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments