Οικονομία

Πρέπει να αυξηθεί η ανεργία για να μειωθεί ο πληθωρισμός;

Πρέπει να αυξηθεί η ανεργία για να μειωθεί ο πληθωρισμός;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Πληθωρισμός και ανεργία είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που “ταλαιπωρούν” αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πληθωρισμός και ανεργία είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που “ταλαιπωρούν” αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη [18/8] διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο 11,3% τον Ιούλιο παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Γαλλία και τη Μάλτα (από 6,8%) και τη Φινλανδία (8,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (23,2%), τη Λετονία (21,3%) και τη Λιθουανία (20,9%). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται και νέα μέτρα ή διεύρυνση παλιότερων.

Πληθωρισμός και ανεργία – Το παράδειγμα της Αμερικής

Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως σπάνια και στο παρελθόν της Αμερικής ο πληθωρισμός 8,5% ήταν τόσο καλός. Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, οι τιμές καταναλωτή δεν αυξήθηκαν από τον ένα μήνα στον άλλο αν και ο ρυθμός αύξησης από έτος σε έτος παρέμεινε υψηλό χάρη στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας. Οι οίκοι αξιολόγησης όμως δεν πανηγυρίζουν καθώς το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει άλυτο όσο η ταχεία αύξηση των μισθών των εργαζομένων συνεχίζει να τροφοδοτεί μια έκρηξη δαπανών. Αν και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, μια πτώση στην τιμή οποιουδήποτε πράγματος, όπως το πετρέλαιο, αφήνει μόνο περισσότερο χώρο για δαπάνες για ένα άλλο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να εργάζονται πολύ σκληρά για να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν εργαζομένους, και έτσι τα πακέτα πληρωμής αυξάνονται αργά, αν όχι καθόλου. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Στους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, το ωρομίσθιο του τυπικού Αμερικανού εργάτη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 7%—σχεδόν διπλάσιο από τον ταχύτερο ρυθμό που σημειώθηκε τη δεκαετία του 2010. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν, ωστόσο, σχετικά με το πόση προσφορά πρέπει να εισαχθεί στις αγορές εργασίας και πού.

Μεγάλο μέρος του πρόσφατου επιχειρήματος επικεντρώθηκε στο επίπεδο των ανοιγμάτων θέσεων εργασίας σε σχέση με τον αριθμό των ανέργων, μια αναλογία που ήταν κοντά στο υψηλό ρεκόρ για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες καταργούν την πρόσληψη από μια μικρή ομάδα διαθέσιμων εργαζομένων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προσφορές μισθών εκτοξεύονται. Οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι ακριβώς επειδή ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας είναι τόσο υψηλός, μπορεί να είναι δυνατό να εισαχθεί χαλάρωση στην αγορά εργασίας μέσω της μείωσης του αριθμού των αποσπασμένων θέσεων εργασίας – χωρίς να χρειάζεται να ωθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την εργασία.

Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός στην κοινή νομισματική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκαρφάλωσε στο 8,9%. Αυτό μεταφράζεται σε πρωτόφαντη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών των 19 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments