Οικονομία

Πληθωρισμός: Ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ 30ετίας – Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια

Πληθωρισμός: Ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ 30ετίας – Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη ελληνική οικονομία και μάλιστα τον Ιούνιο αναμένεται να... σπάσει το ρεκόρ του 1993

Ο πληθωρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη ελληνική οικονομία και μάλιστα τον Ιούνιο αναμένεται να… σπάσει το ρεκόρ του 1993, που είχε σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του εν λόγω έτους.

Να θυμίσουμε πως το  φετινό Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο Δείκτης Τιμών (12% τον Ιούνιο) πιστοποιεί ότι ο «εθνικός» Δείκτης Τιμών  Καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Παρασκευή  8 Ιουλίου, θα δείχνει ακόμα υψηλότερες επιβαρύνσεις, οι οποίες μειώνουν τα εισοδήματα των πολιτών.

Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Το πρόβλημα της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται τον Ιούνιο 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22%, Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19%, Σλοβακία 12,5%.  Η Ισπανία είχε 10%,  Πορτογαλία 9%, Ιταλία 8,5%, Γερμανία 8,2%, Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, που είναι επίσης ρεκόρ όλων των εποχών (το προηγούμενο ήταν τον Μάιο με  8,1%).

Το πιο ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι μήνα με το μήνα στην Ελλάδα το άλμα ακρίβειας ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη (Εσθονία 2,8%, Σλοβενία 2,3% Λετονία-Λιθουανία 2,2%, Ευρωζώνη μ/ο 0,8%) ενώ σε άλλες χώρες η ακρίβεια «φρενάρει» (Γερμανία και  Ολλανδία είχαν μείωση -0,1%). Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Ελλάδας βρίσκεται 3,4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είδη πρώτης ανάγκης και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που περιορίζουν τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων.

Ένας στους πέντε έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments