Άποψη

Η «καυτή» ατζέντα της επανεκκίνησης

Η «καυτή» ατζέντα της επανεκκίνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή τυπικά και ουσιαστικά, καθώς η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, σημαίνει την..είσοδο στη σκληρή πολιτική και προεκλογική αντιπαράθεση. Τα επτά δύσκολα θέματα που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση

Το μήνυμα που αναμένεται να απευθύνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περίπου στις 10.00 το πρωί), με αφορμή τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, είναι κάτι σαν την… (παλιά) πιστολιά του αφέτη που έδινε το έναυσμα για την κούρσα! Από σήμερα έχουμε, ουσιαστική επανεκκίνηση της πολιτικής χρονιάς. Η τυπική έναρξη θα γίνει με την έναρξη των εργασιών της Βουλής μεθαύριο Δευτέρα.

Όμως η 20η Αυγούστου, θα ήθελε η Κυβέρνηση να είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα με τα θετικά αφηγήματα, που αναμένεται να αντιπαρατάξει απέναντι στην ομοβροντία των αρνητικών που προωθεί η αντιπολίτευση.

Πρώτο βήμα

Η σημερινή ημέρα είναι το πρώτο βήμα σ ένα μαραθώνιο που –σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μαξίμου- θα φθάσει στο τέρμα του στα τέλη της άνοιξης του 2023: με τις κάλπες. Η απόφαση είναι ειλημμένη από την πλευρά του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας με βασικό αφήγημα τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και την επιτυχή διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Έτσι κι αλλιώς η απόφαση της Κομισιόν, στις αρχές Ιούλιου για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία,  έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να σχεδιάσει τα τελευταία βήματά της, έχοντας υλοποιήσει όλους τους μεγάλους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει αποβλέποντας πλέον μόνο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Από σήμερα, όπως έχει εξηγήσει το pagenews.gr, η Ελλάδα μπορεί αφενός να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αφετέρου να σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση και αυτονομία τις κινήσεις της.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποβαθμίζουν επ’ ουδενί το θέμα των υποκλοπών, όμως θεωρούν ότι όχι μόνο οι επόμενες εκλογές, αλλά τα επόμενα βήματα της χώρας θα κριθούν στον τομέα της Οικονομίας. Γι αυτό και η σημερινή ημέρα –αλλά και για προφανείς λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού- θεωρείται σημαντική για την κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον, όταν έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ. Και στον πρόλογο μιας δύσκολης χρονιάς…

«Πάμε σ ένα φθινόπωρο κι ένα χειμώνα πολύ βαρύ» λένε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι ήδη έχουν καταρτίσει μια απαιτητική ατζέντα επτά θεμάτων, στα οποία η Κυβέρνηση θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα.

Το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας είναι η Οικονομία, η οποία με διακυμάνσεις και σε διάφορες εκδοχές θα απασχολήσει την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα όλο το προσεχές διάστημα. Η Κυβέρνηση, πολύ θα ήθελε να είναι μονοθεματική η ατζέντα, καθώς θεωρεί ότι και έχει να παρουσιάσει επιτεύγματα, αλλά και αναμένει εξελίξεις. Πλην όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα και εντάσσονται στην ατζέντα.

Οι «μάχες»  στη Βουλή

Το πρώτο θέμα της ατζέντας και πολιτικά φορτισμένο, είναι η υπόθεση των υποκλοπών με τις συνεχείς μάχες στη Βουλή. Εκεί αναμένεται, πρώτα θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας –για να εγκρίνει την επιλογή του πρέσβη Δεμιρη, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΠ- εν συνεχεία –περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας- θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

Μετά, στο πλαίσιο της Βουλής πρέπει να ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ μένει να ληφθεί απόφαση και για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Άρα, στη Βουλή αναμένεται –και σε βάθος τουλάχιστον δυο μηνών- να συζητείται το θέμα των υποκλοπών…

ΔΕΘ…διαρκείας!

 Την ώρα που οι υποκλοπές θα απασχολούν τη Βουλή, η Κυβέρνηση θα ανοίξει παράλληλα το τρίτο θέμα της ατζέντας: ΔΕΘ. Η φετινή ΔΕΘ δεν θα έχει, μόνο, την ιδιαιτερότητα ότι θα είναι η τελευταία προ τις εκλογές. Όμως και γι αυτό το λόγο αλλά και για να αντιπαραθέσει η Κυβέρνηση, στην αρνητική δημοσιότητα των υποκλοπών που θα βρίσκονται στην επικαιρότητα, τη θετική της ατζέντα, η φετινή ΔΕΘ θα έχει πολλές –και για μεγάλο διάστημα- παράλληλες εκδηλώσεις.

Από την άλλη εβδομάδα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ξεκινούν περιοδείες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Μακεδονία, τη Θράκη προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας και το σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

Ενέργεια, πανδημία και ελληνοτουρκικά

Τέταρτο θέμα στην Κυβερνητική ατζέντα θα είναι η ενέργεια: οι κινήσεις θα είναι τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό. Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό αναμένεται να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση σε διεύρυνση των μέτρων στήριξης. Παράλληλα, όμως θα αναζητηθούν συμμαχίες και στο πλαίσιο της ΕΕ. Αλλά όχι μόνο…

Πέμπτο θέμα, που θέλει να ελέγξει νωρίς η Κυβέρνηση και να μην εξελιχθεί σε νέο πρόβλημα είναι η πορεία της πανδημίας. Δεν τίθεται ζήτημα οριζόντιων μέτρων, όμως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την τέταρτη δόση…

Έκτο θέμα στην ατζέντα και εξόχως σημαντικό για να δοθεί πολιτικό στίγμα είναι η προώθηση παρεμβάσεων που σύμφωνα με το σκεπτικό της Κυβέρνησης συνιστούν μεταρρυθμιστικές κινήσεις: όπως επί παραδείγματι προσωπικός γιατρός και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι τα Ελληνοτουρκικά, υπό το πρίσμα του μεταναστευτικού. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι, τόσο με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, όσο και με όσα συμβαίνουν τελευταία στο Αιγαίο, η Άγκυρα καταβάλει νέες προσπάθειες «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments