Οικονομία

Τέλος από τις 20 Αυγούστου η ενισχυμένη εποπτεία – Τι αλλάζει στην ελληνική οικονομία

Τέλος από τις 20 Αυγούστου η ενισχυμένη εποπτεία – Τι αλλάζει στην ελληνική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press

Ημέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η 20η Αυγούστου

Ημέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η 20η Αυγούστου καθώς η χώρα και επίσημα θα τεθεί εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας. Για να συμβεί αυτό μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων.

Από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Τι αλλάζει

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.

Ποιες εκκρεμότητες έχουν παραμείνει

Αυτά συνδέονται και με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο (χρηματοπιστωτικός τομέας, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των εκκρεμών συντάξεων, πρωτοβάθμια περίθαλψη, Κτηματολόγιο, εργατική νομοθεσία κ.ά.).

Στην έκθεση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τα κράτη- μέλη με υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ

Η κυβέρνηση αναζητά το δημοσιονομικό χώρο που θα της επιτρέψει να δώσει σε πολίτες και επιχειρήσεις περαιτέρω μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Το καλάθι της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως το fuel pass 3, επιταγή ακρίβειας, διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, “ξεπάγωμα” των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α.”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments