Τεχνολογία

Το σκάφος ρομπότ του Ηνωμένου Βασιλείου χαρτογραφεί το υποβρύχιο ηφαίστειο του Ειρηνικού

Το σκάφος ρομπότ του Ηνωμένου Βασιλείου χαρτογραφεί το υποβρύχιο ηφαίστειο του Ειρηνικού

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Το μη πληρωμένο σκάφος Maxlimer χαρτογραφεί το υποβρύχιο ηφαίστειο Hunga-Tonga που εξερράγη τον Ιανουάριο.

Ένα σκάφος ρομπότ 12 μέτρων που ονομάζεται Maxlimer χαρτογραφεί αυτήν τη στιγμή το υποβρύχιο ηφαίστειο στον Ειρηνικό που εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο τον Ιανουάριο. Το απλήρωτο σκάφος επιφανείας (USV) κινείται πέρα ​​δώθε πάνω από το θαλάσσιο όρος Χούνγκα-Τόνγκα, ενώ ελέγχεται και παρακολουθείται μέσω δορυφόρου από την εταιρεία HQ της Sea-Kit International στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σκάφος, που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία Sea-Kit International, ερευνά το ηφαίστειο ως μέρος της δεύτερης φάσης του Tonga Eruption Seabed Mapping Project (TESMaP), υπό την ηγεσία του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Νερών και Ατμόσφαιρας της Νέας Ζηλανδίας (Niwa) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Nippon της Ιαπωνίας.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει προηγούμενες αναφορές για συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα από την HTHH. Ένα βαρούλκο στο σκάφος επιτρέπει την ανάπτυξη οργάνων σε βάθη, που φτάνουν τα 300 μέτρα, για τη συλλογή δεδομένων από ολόκληρη τον βυθό

Το Maxlimer μήκους 12 μέτρων μπορεί να βρίσκεται στην Τόνγκα, αλλά ελέγχεται εξ αποστάσεως από 16.000 χιλιόμετρα μακριά στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Tollesbury στο Έσσεξ. Όλα γίνονται μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ελέγχου στα κεντρικά γραφεία του Sea-Kit, πολλές μεγάλες οθόνες προβάλλουν εικόνες ζωντανής ροής από τις 10 κάμερες του Maxlimer. Οι χειριστές, που εργάζονται σε βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, παρακολουθούν καθώς μεταδίδονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον Νότιο Ειρηνικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments