Διεθνή

ΗΠΑ: Στρατιωτική παρουσία στα στενά της Ταιβάν

ΗΠΑ: Στρατιωτική παρουσία στα στενά της Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press/pixabay

Τα καταδρομικά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Chancellorsville και Antietam, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Πεκίνο, διέρχονται από τα στενά της Ταιβάν

Νέα εστία στρατιωτικής έντασης καταγράφεται γύρω από την Ταιβάν, με την επανεμφάνιση δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού.

Τα καταδρομικά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Chancellorsville και Antietam, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Πεκίνο, διέρχονται από τα στενά της Ταιβάν, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της Χώρας, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές.

Συγκεκριμένα, ο Έβδομος Στόλος των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η διέλευση των πλοίων γίνεται «μέσω υδάτων στην ανοιχτή θάλασσα, όπου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπάρχει ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων», όπως ανέφερε το CNN.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανικός Στόλος ανέφερε ότι στη διαδικασία συνέχισης της διέλευσης πλοίων από το στενό, «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις».

Τα εν λόγω αμερικανικά πλοία διέρχονται μέσω ενός καναλιού σε ένα στενό που βρίσκεται έξω από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους. Η διέλευση πλοίων μέσω του στενού της Ταιβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο – Ειρηνικό.

«Ο στρατός των κρατών πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Έβδομος Στόλος.

Σημειώνεται ότι η διέλευση αμερικανικών πολεμικών πλοίων φέρεται να ήταν η πρώτη μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταιβάν στις αρχές Αυγούστου, προκαλώντας κινεζικές αντιδράσεις και κλιμάκωση της έντασης στα στενά της Ταιβάν.

Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει υποστηρίξει ότι η επίσκεψη ήταν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας. Το Πεκίνο υποσχέθηκε να λάβει «ισχυρά και αποτελεσματικά» μέτρα, ενώ στη συνέχεια, η Κίνα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση σε έξι ζώνες γύρω από την Ταιβάν, με βολές και εκτοξεύσεις πυραύλων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments