Διεθνή

Αιολική ενέργεια: Σχεδιάζεται “ενεργειακό νησί” υπεράκτιων αιολικών

Αιολική ενέργεια: Σχεδιάζεται “ενεργειακό νησί” υπεράκτιων αιολικών

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Αιολική ενέργεια: Ένα αρκετά μεγαλεπήβολο έργο για τις ΑΠΕ δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Δανίας, μιας και είναι έτοιμος να δημιουργηθεί ένας υπεράκτιος κόμβος αιολικής ενέργειας

Ένα αρκετά μεγαλεπήβολο έργο για τις ΑΠΕ δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Δανίας, μιας και είναι έτοιμος να δημιουργηθεί ένας υπεράκτιος κόμβος αιολικής ενέργειας ύψους 9 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται στη Βαλτική Θάλασσα, που θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το λεγόμενο “ενεργειακό νησί” Bornholm Energy Island θα συνδέει διάφορα αιολικά πάρκα και θα διανέμει την ενέργεια που παράγουν μεταξύ των δύο χωρών. Το έργο θα έχει δυναμικότητα άνω των 3 γιγαβάτ – αρκετή ενέργεια για έως και 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά – μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2030.

“Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που δύο χώρες συνεργάζονται σε ένα τέτοιο έργο”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg την Κυριακή.

Το έργο θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τις υποδομές και 6 δισ. ευρώ για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δανίας.

Ο γερμανικός διαχειριστής δικτύου 50Hertz και η αντίστοιχη δανική Energinet, η οποία θα κατασκευάσει τον ενεργειακό κόμβο και τη σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, θα μοιραστούν τόσο το κόστος όσο και τα κέρδη του έργου.

Αφού τεθεί σε λειτουργία, άλλα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο έργο.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Δανία έχουν συμφωνήσει ότι κάθε νέος εταίρος θα χρειάζεται την έγκριση και των δύο πλευρών. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η όποια αλλαγή της ροής της ενέργειας στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments