Οικονομία

ΑΑΔΕ: Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ξέχασαν να επιστρέψουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους

ΑΑΔΕ: Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ξέχασαν να επιστρέψουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

ΑΑΔΕ: Αρκετοί από τους συμπολίτες μας πήραν τις πινακίδες των αυτοκινήτων πίσω τους από τις εφορίες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και πλήρωσαν το ανάλογο τέλος κυκλοφορίας, αλλά ορισμένοι από αυτούς ξέχασαν να τις επιστρέψουν

Αρκετοί από τους συμπολίτες μας πήραν τις πινακίδες των αυτοκινήτων πίσω τους από τις εφορίες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και πλήρωσαν το ανάλογο τέλος κυκλοφορίας, αλλά ορισμένοι από αυτούς ξέχασαν να τις επιστρέψουν και θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης.

Έτσι λοιπόν όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, σύντομα θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ το πρόστιμο που θα έχει καταλογιστεί και το οποίο μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική αποστολή με τα πρόστιμα σε εκείνους που μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στις διακοπές τους και ενώ πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων λησμόνησαν να τις καταθέσουν ξανά όταν έληξε ο χρόνος για τον οποίο είχαν καταβάλει τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας.

Με τον ιδιότυπο αυτό τρόπο οι ιδιοκτήτες, διατήρησαν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους, αλλά τους «τσίμπησαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και τους βεβαιώθηκαν με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες τα πρόστιμα.

Το εν λόγω πρόστιμο είναι αρκετά «τσουχτερό» καθώς είναι το διπλάσιο των ετήσιων τελών μετά την αφαίρεση του διπλάσιου ποσού των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη αυτοκινήτου ο οποίος είχε πάρει πίσω τις πινακίδες για ένα μήνα αλλά όταν έληξε ο μήνας «ξέχασε» να το θέσει σε ακινησία με αποτέλεσμα να δει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxisnet ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.300 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι:

  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία:

  • Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.
  • Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 840 ευρώ κατέβαλε 70 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Αύγουστο, θα πρέπει σήμερα μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο το έχει σταθμεύσει. Αν το αμελήσει, από αύριο θα τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.540 ευρώ ( 840Χ2 μείον 140 ευρώ ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments