Πολιτισμός

Εάν γνωρίζετε για αυτοκίνητα, το “Mini” είναι ένας θρύλος

Εάν γνωρίζετε για αυτοκίνητα, το “Mini” είναι ένας θρύλος

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com- BMW Group PressClub

Kαι σε αυτόν τον μύθο υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος τύπος Mini που είναι ακόμα μεγαλύτερος μύθος - το Mini Cooper.

Το αυθεντικό «Mini», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, παρέμεινε στην παραγωγή για περισσότερα από 40 χρόνια – μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας στη μάλλον αποτυχημένη σύγχρονη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Και για το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του χρόνου, το πιο συναρπαστικό Mini από όλα ήταν το Cooper. Ειδικά κατά τη δεκαετία του 1960, το Mini Cooper ήταν το αυτοκίνητο των αστέρων. Οι Mini Coopers κέρδισαν το Ράλι Μόντε Κάρλο τέσσερις φορές στη σειρά, από το 1964 έως το 1967 (αν και το αποτέλεσμα του 1966 αμφισβητήθηκε). κέρδισαν επίσης αγώνες  σε όλο τον κόσμο. Όλοι, αστέρες του κινηματογράφου, αστέρες της ποπ, αστέρια του αθλητισμού, ήθελαν να έχουν ένα Mini – κατά προτίμηση ένα Mini Cooper. Η παραγωγή των Mini Coopers σταμάτησε τη δεκαετία του 1970, αλλά ο κόσμος συνέχιζε να τα θέλει. έτσι η Cooper Car Company – που σχεδίασε και κατασκεύασε κινητήρες Cooper για τα Mini – πούλησε κιτ μετατροπής, για να αλλάξει τα συνηθισμένα Mini σε Mini Cooper.

View this post on Instagram

A post shared by MINI MAXINDO | MINI CONSULTANT (@minicooper.dealer)

Τη δεκαετία του 1990 – μετά από 17 χρόνια – η Rover (που κατείχε τότε τη μάρκα Mini) επανέφερε το Mini Cooper και νέα Mini Cooper βγήκαν ξανά από τη γραμμή παραγωγής. Όπως και πριν, συνελήφθησαν γρήγορα από ενθουσιώδεις αγοραστές – αποδεικνύοντας ότι ο θρύλος ήταν ακόμα πολύ ζωντανός! Ωστόσο, όταν η παραγωγή του παλιού Mini σταμάτησε, αυτό σήμαινε το τέλος της σειράς για το αρχικό Mini Cooper. αλλά όχι για πολύ!

Η BMW, που είχε αναλάβει τη Rover, είχε ήδη αποφασίσει να βγάλει ένα νέο Mini και μαζί του ένα νέο Mini Cooper!

Το νέο Mini Cooper κυκλοφόρησε έτσι την 1η Δεκεμβρίου 2001 και μέσα σε λίγες μέρες πουλήθηκε όλη η αρχική παρτίδα των αυτοκινήτων! Σε όλο τον κόσμο, οι αγωνιστικές ομάδες ήθελαν απελπισμένα να πάρουν ένα από τα νέα αυτοκίνητα και να είναι οι πρώτες που θα αναβιώσουν έναν μεγάλο θρύλο στην πίστα αγώνων ή σε ράλι. Και το νέο Mini Cooper έπαιξε μεγάλο ρόλο σε κάποιες πρόσφατες ταινίες, όπως το ριμέικ του «Italian Job». Το νέο συνηθισμένο Mini έχει σίγουρα επιτύχει την ίδια εμπορική και δημοφιλή επιτυχία με τον πρόγονό του. Υπάρχουν λίστες αναμονής για τα νέα αυτοκίνητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ! Ο θρύλος του Mini είναι πλέον μετρά πάνω από πενήντα ετών. και συνεχίζει δυνατά!

Γιατί Κούπερ;

Η Cooper Works είναι μία από τις πολλές μικρές βρετανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη φήμη στον κόσμο της μηχανικής κινητήρων. Άλλες παρόμοιες εταιρείες περιλαμβάνουν τη MacLaren και την Williams (για αυτοκίνητα Formula 1) ή τη Morgan και τη Lotus για σπορ αυτοκίνητα. Η Cooper Car Company ξεκίνησε από τον Charles Cooper και τον γιο του John, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Coopers ειδικεύονται στην κατασκευή αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων για αγώνες και μηχανοκίνητο αθλητισμό – από τη Formula 1 έως τα αυτοκίνητα ράλι. Ήταν στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι από τους μεταπολεμικούς «ιδιώτες», μικρές εταιρείες που σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν αγωνιστικά αυτοκίνητα για ιδιώτες. Ένας από τους πελάτες τους ήταν ο Stirling Moss, ο μεγάλος πρωταθλητής της F1. Σήμερα και ο Τζον και ο Τσαρλς Κούπερ έχουν φύγει από την ζωή αλλά ο Μάικλ Κούπερ, ο γιος του Τζον, είναι ακόμα στην εταιρεία, βοηθώντας να διατηρήσει τη μακρόχρονη φήμη του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments