Κόσμος

Ζαπορίζια – Γκρόσι: Ο ΙΑΕΑ θα παραμείνει στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ζαπορίζια – Γκρόσι: Ο ΙΑΕΑ θα παραμείνει στο πυρηνικό εργοστάσιο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, France 24

Ζαπορίζια - Γκρόσι: "Δεν πάμε πουθενά. Ο ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται - θα μείνει εδώ", δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε για αρκετές ώρες τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και δήλωσε ότι ειδικοί του ΙΑΕΑ θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις.

“Δεν πάμε πουθενά. Ο ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται – θα μείνει εδώ”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους. “Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί, στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονες μου” που θα μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση. “Έχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές”.

Οι ειδικοί αυτοί, όπως είπε, θα παρέχουν αυτό που αποκάλεσε αμερόληπτη, ουδέτερη από τεχνική άποψη τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου. “Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίζω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη”, δήλωσε.

Η “φυσική ακεραιότητα του (ουκρανικού πυρηνικού) σταθμού” στη Ζαπορίζια “παραβιάστηκε”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι αφότου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις αυτές.

“Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος. “Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται”, πρόσθεσε.

Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την “Κυριακή ή τη Δευτέρα” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, Ο ΙΑΕΑ σκοπεύει να “έχει συνεχή παρουσία” στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, δήλωσε ο Γκρόσι χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

“Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση” της κατάστασης στον σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Γκρόσι είπε ότι είδε “πολλά πράγματα” στις “τέσσερις με πέντε ώρες” που πέρασε εκεί.

“Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ήμουν μέσα στις μονάδες (των αντιδραστήρων), είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου”, είπε εξαίροντας το ουκρανικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται στον σταθμό μετά την κατοχή του από τον ρωσικό στρατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments