Διεθνή

ΑΠΕ: Αυξημένη η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Κύπρο

ΑΠΕ: Αυξημένη η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

ΑΠΕ: Οι τιμές στο ρεύμα έχουν πάρει την ανιούσα και ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια λύση που φαίνεται ελκυστική

Οι τιμές στο ρεύμα έχουν πάρει την ανιούσα και ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια λύση που φαίνεται ελκυστική σε όλο και περισσότερους καταναλωτές. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, που δείχνουν αυξημένη ζήτηση, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Η στήριξη των νοικοκυριών και ειδικά των ευάλωτων από τις επιπτώσεις της κρίσης φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέσα από τα προγράμματα που έχει προκηρύξει με αυξημένο προϋπολογισμό και «τεράστιο ενδιαφέρον» όπως επισημαίνεται. Παράλληλα τα προγράμματα έχουν ως στόχο την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε η Κύπρος να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Ωστόσο ειδικοί αναφέρουν ότι η ένταξη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου χωρίς αυτά να συνδυάζονται με άλλες τεχνολογίες που να σταθεροποιούν το σύστημα, οδηγούν σε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, ενώ τελικά δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέχρι 26/8/2022, το Υπουργείο έλαβε 3.433 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε σχεδόν όσες αιτήσεις είχε το Υπουργείου για ολόκληρο το 2021. Από αυτές, οι 1231 αιτήσεις είναι από ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα για θερμομόνωση οροφής το Υπουργείο έλαβε μέχρι 26/8/2022 90 αιτήσεις και για συνδυασμό θερμομόνωσης/φωτοβολταϊκών υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον με 32 αιτήσεις μέχρι σήμερα.

Για εγκατάσταση/αντικατάσταση φωτοβολταϊκών το 2022 το Υπουργείο διαθέτει το τριπλάσιο κονδύλι (950 χιλιάδες ευρώ ο προϋπολογισμός) και δέχτηκε 1615 αιτήσεις, ενώ το 2021 υπήρξαν 1000 αιτήσεις.

Επίσης ξεκίνησαν και οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με προϋπολογισμό €1 εκατ., το οποίο προωθεί και την αποθήκευση ενέργειας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν σχεδόν 27 χιλιάδες εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα Net-metering συνολικής ισχύος 118 MW.

«Καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό της διείσδυσης στο σύνολο των εγκατεστημένων ΑΠΕ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους ξεπερνά σήμερα το 20% και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διεσπαρμένης παραγωγής στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μάριος Παναγίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments