Διεθνή

El Pais: Μπορείς να σπουδάσεις «influencer»;

El Pais: Μπορείς να σπουδάσεις «influencer»;

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

El Pais: Το να γίνεις δημιουργός περιεχομένου και να ζήσεις από αυτό είναι δύσκολο, αλλά οι πιθανότητες ανεβαίνουν με τη σωστή εκπαίδευση και συμβουλές

Το να γίνεις δημιουργός περιεχομένου και να ζήσεις από αυτό είναι δύσκολο, αλλά οι πιθανότητες ανεβαίνουν με τη σωστή εκπαίδευση και συμβουλές. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να είμαστε ρεαλιστές. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη του άρθρου είναι ότι, πράγματι, μπορεί κάποιος να κάνει κάποιες «πρακτικές» σπουδές που θα του επιτρέψουν να γίνουν influencer. Δεν πρόκειται για αυστηρά ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά για την απόκτηση ορισμένων συγκεκριμένων δεξιοτήτων, που πρέπει να συνοδεύονται και από την ενθάρρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον.

Μόνο στην Ισπανία υπάρχουν περισσότεροι από 134.000 μη επαγγελματίες δημιουργοί περιεχομένου και σχεδόν 10.000 influencer με βάση ακολούθων άνω των 100.000, σύμφωνα με ανάλυση του ψηφιακού πρακτορείου 2btube. Φιγούρες μέσων όπως ο Ibai Llanos, η Dulceida ή το TheGrefg, των οποίων οι κοινότητες ανέρχονται σε εκατομμύρια, είναι απλώς η κορυφή ενός παγόβουνου που περιλαμβάνει κάθε είδους ενδιαφέροντα και θέματα και το οποίο υλοποιείται σε πλατφόρμες όπως το YouTube, το Twitch, το Instagram, το TikTok ή το Snapchat . Μια δημοτικότητα που διαπερνά και τους νεότερους: τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, εκ των οποίων τα 80 λεπτά είναι στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με μια μελέτη του Qustodio, και ένας στους τρεις ανηλίκους θα ήθελε να είναι επηρεαστής. Ένα επάγγελμα -γιατί όσο κι αν φαίνεται παράξενο- για το οποίο όμως «δεν υπάρχει εκπαίδευση που να εγγυάται την επιτυχία, αφού το κοινό αποφασίζει αν θα ακολουθήσει ή όχι έναν άνθρωπο, και αυτό είναι ανεξέλεγκτο», λέει η Fabienne. Fourquet, Διευθύνων Σύμβουλος της 2btube. phone/pixabay

Είναι, λοιπόν, αδύνατο να σπουδάσεις για να είσαι influencer; Καθόλου, αλλά είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε πολύ καλά τις προσδοκίες: με τον ίδιο τρόπο που λίγοι γίνονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σήμερα είναι εξίσου δύσκολο να γίνει κάποιος influencer και να μπορέσει να ζήσει από αυτό, αφού πολλοί λαμβάνουν προϊόντα σε είδος, αλλά όχι οικονομικές αποδοχές. «Το να γίνεις influencer δεν πρέπει ποτέ να είναι τέλος, αλλά συνέπεια. Πολλοί από αυτούς που ζουν από αυτό σήμερα δεν σκέφτηκαν ποτέ να γίνουν influencer, αλλά αφιερώθηκαν στη δημιουργία περιεχομένου με αυτά που τους άρεσε και γνώριζαν, κάτι που τους οδήγησε να γίνουν ειδικοί και να μπορέσουν να προσεγγίσουν πολλούς ανθρώπους», λέει ο Juan Merodio, ιδρυτής του TEKDI, Ινστιτούτου Ψηφιακού Μάρκετινγκ. Επομένως, η υπομονή, το πάθος για αυτό που κάνετε (άλλωστε, θα σας πάρει μεγάλο μέρος του χρόνου) και μια γερή δόση εργατικότητας είναι απαραίτητα, αφού είναι φυσιολογικό να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να έχετε μια αρκετά μεγάλη κοινότητα θαυμαστών.

«Αν ένας νέος θέλει να γίνει influencer, πρέπει να εκπαιδευτεί στο ψηφιακό μάρκετινγκ στο ευρύτερο φάσμα του: να μάθει να δημιουργεί προσωπική επωνυμία, να δημιουργεί και να διαχειρίζεται έναν ιστότοπο, να δημιουργεί περιεχόμενο για διαφορετικά κανάλια, να κατανοεί τις μετρήσεις και πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και να έχει ψηφιακές επιχειρηματικές γνώσεις για να μπορέσει να μετατρέψει όλη αυτή την επιρροή σε χρήματα», εξηγεί ο Merodio. Επιπλέον, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει αναλάβει το βίντεο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, καθιστά ολοένα και πιο απαραίτητο «να έχεις οπτικοακουστικές γνώσεις εγγραφής και επεξεργασίας βίντεο, post – production και graphic design, να είσαι άνετος μπροστά στην κάμερα και να έχεις επικοινωνιακές δεξιότητες». προσθέτει ο Fourquet. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για εκπαίδευση που μπορεί να αποκτηθεί μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.

Μόδα, ψυχαγωγία, παίκτες, ταξίδια, φαγητό, γυμναστήριο, διασημότητες… Τα θέματα των καναλιών με τους περισσότερους ακόλουθους είναι πραγματικά ποικίλα και μπορείτε να βρείτε ακόμη και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με εστίαση που υπερβαίνει τα γενικά ενδιαφέροντα: Γυναικείες φωνές, για παράδειγμα, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία του 2btube «για την υποστήριξη των γυναικών στο YouTube, στην οποία έχουμε επιλέξει 15 δημιουργούς τους οποίους συνοδεύουμε σε αυτή τη διαδικασία να έχουμε ένα κανάλι με μαθήματα, κινητοποιητικές ομιλίες, αναλύσεις και εξατομικευμένες συμβουλές», λέει ο Fourquet. «Από την άλλη πλευρά, ξεκινήσαμε το DigitalizArte μαζί με το YouTube, το Google Arts & Culture και το Fundación Alternativas, για να διδάξουμε ανθρώπους και οργανισμούς στον καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα να δημιουργούν και να βελτιστοποιούν τα κανάλια τους στην πλατφόρμα βίντεο».

Μια άλλη πτυχή που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η ευκολία της υποστήριξης επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων, άτομα που γνωρίζουν τον κόσμο της δημιουργίας περιεχομένου και που μπορούν να τους βοηθήσουν να μπουν σε αυτόν πιο γρήγορα, αλλά και «να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές για νομικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και για ψηφιακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό». Συμβουλεύει ο influencer Merodium. Η προσφυγή στη βοήθεια ενός πρακτορείου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κοινού και του εισοδήματος, στην απόκτηση ευκαιριών και διαφημιστικών καμπανιών, στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και στην τοποθέτηση του περιεχομένου έτσι ώστε να το βρίσκετε εύκολα.

Μια καλή συμβουλή για τους γονείς αγοριών ή κοριτσιών που εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνουν influencers είναι να δείχνουν πάντα υποστήριξη και ενδιαφέρον, με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν αν τους έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. «Ακόμα κι αν το θεωρείς αδύνατο όνειρο και δεν το παίρνεις στα σοβαρά, το φυσιολογικό είναι να εγγραφείς σε μια σχολή ποδοσφαίρου και να πας να τον δεις να παίζει ή να μάθεις περισσότερα για αυτό το άθλημα για να τον συνοδεύσεις», λέει ο Fourquet. Το να τους συνοδεύεις σε αυτό το χόμπι είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να το μετατρέψεις σε οικογενειακή δραστηριότητα και να γνωρίζεις πάντα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν τα μικρά. «Μερικές φορές θα είναι ένα περαστικό χόμπι, αλλά αν δουν ότι το παιδί σας έχει ταλέντο και πραγματικό ενδιαφέρον για το μέλλον, μπορούν να το βοηθήσουν με μαθήματα ή εκπαίδευση που σχετίζονται με τον οπτικοακουστικό τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments