Ελλάδα

Σάμος: Η πρώτη ομάδα προσφύγων που εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Σάμος: Η πρώτη ομάδα προσφύγων που εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σάμος: Με δύο κύρια σενάρια προσομοίωσης (δασική πυρκαγιά και σεισμός) ολοκληρώθηκε στη Σάμο το πρώτο πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Με δύο κύρια σενάρια προσομοίωσης (δασική πυρκαγιά και σεισμός) ολοκληρώθηκε στη Σάμο το πρώτο πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Η υλοποίηση του συνολικού προγράμματος, μοναδικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε συμβολικά με την εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες, καθώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ένταξης, που διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι πρόσφυγες όχι μόνο για την αυτοπροστασία τους αλλά και για τη δυνατότητα να προστατεύουν το νησί και τους κατοίκους του, καθώς και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Οκταμελής ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέλαβε την εκπαίδευση των προσφύγων με βάση το πρόγραμμα που εξέδωσε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με ειδική απόφαση του αρχηγού. Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου για την ενίσχυση του έργου της.

Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας του ΠΣ μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των γυναικών, ανάμεσά τους και δύο μητέρες που έλαβαν μέρος μαζί με τα μωρά τους.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του ΥΜΑ (τομέας ένταξης) με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ΔΟΜ και γενική συντονίστρια την αρχιπύραρχο δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, βρέθηκε στη Σάμο για την λήξη της πρώτης εκπαιδευτικής ενότητας και των ασκήσεων προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Η κ. Βούλτεψη παρέδωσε τα διπλώματα μαζί με τον επικεφαλής του ΔΟΜ πρέσβη Τζιανλούκα Ρόκκο.

Στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, που πρόσφεραν τεχνική βοήθεια μέσω εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εκπαίδευσης η ΥφΥΜΑ Σοφία Βούλτεψη δήλωσε:

«Η πρώτη ομάδα προσφύγων εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι γεγονός. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου σε όλους εκείνους που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου και περίπλοκου εγχειρήματος που φιλοδοξούμε να γίνει οδηγός και πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κιόλας αρχίσει να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και επιθυμώ ιδιαιτέρως να συγχαρώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να αποδίδει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής και Αιτούντων ‘Ασυλο του ΥΜΑ Μάνος Λογοθέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική συμβολή ενός σύγχρονου συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης. Όπως είπε «η ευταξία και οι καλές συνθήκες διαβίωσης δεν αποτελούν μόνο ανθρωπιστικό καθήκον, αλλά και συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments