Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Στις 7 Σεπτεμβρίου πρεμιέρα για την εξεταστική επιτροπή

Παρακολουθήσεις: Στις 7 Σεπτεμβρίου πρεμιέρα για την εξεταστική επιτροπή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ισχύ του απόρρητου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών

Το ζήτημα του απορρήτου στην υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ισχύ του απόρρητου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και κατηγορούν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με αυτό τον τρόπο καθιστούν την ΕΥΠ κράτος εν κράτη που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη Βουλή.

Καστανίδης: Έχουν ποινικές ευθύνες όσοι αρνούνται να απαντήσουν για τις υποκλοπές στην Επιτροπή Θεσμών

«Όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ, δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία, διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης» δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σχολίασε την χτεσινή ακρόαση των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των υποκλοπών και τόνισε ότι «οχυρώθηκαν πίσω από τη συμπαγή γραμμή ότι είναι απόρρητο και δεν σας λέω τίποτα. Ένας μάλιστα είπε ότι δεν σας δίνω καμία απάντηση και για ότι άλλο με ρωτήσετε».

Τι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο για τη δυνατότητα της Βουλής να ελέγξει την ΕΥΠ αν οι μάρτυρες επικαλούνται το απόρρητο, έθεσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον πρόεδρο της Βουλής στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς κυβέρνησης.

Και το ΚΚΕ από την πλευρά στηλίτευσε την επίκληση του απορρήτου από τους κρατικούς λειτουργούς ενώπιον της Βουλής ζητώντας μάλιστα για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια να δίνονται και τα πρακτικά στη δημοσιότητa.

Ποιοι θα απαρτίζουν την εξεταστική επιτροπή

Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε η σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές που θα απαρτίζεται από 29 μέλη με τη ΝΔ να εκπροσωπείται με πλειοψηφία 15 βουλευτών. Πρόκειται για τους Χάρη Θεοχάρη, Κώστα Καραγκούνη, Σταύρο Κελέτση, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλου, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Έλενα Ράπτη, Βασίλη Σπανάκη, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Ιάσωνα Φωτήλα και Τάσο Χατζηβασιλείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδωρά Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Από το ΠΑΣΟΚ μέλη της εξεταστικής επιτροπής ορίστηκαν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την «Ελληνική Λύση» η Σοφία Ασημακοπούλου, η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments