Διεθνή

Μ. Βρετανία: Αύριο ανακοινώνεται ο νέος Πρωθυπουργός

Μ. Βρετανία: Αύριο ανακοινώνεται ο νέος Πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει με απόλυτη βεβαιότητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Μετά από ένα καλοκαίρι έντονης προεκλογικής εκστρατείας, η ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, ολοκληρώθηκε χθες και το επίθετο του νέου ενοικιαστή της Ντάουνιγνγκ Στριτ 10 θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι, με τον Ρίσι Σούνακ και την Λιζ Τρας να έχουν διασταυρώσει τα πολιτικά τους ξίφη.

Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να μαντέψει με απόλυτη βεβαιότητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ωστόσο, υπάρχει φαβορί και το φαβορί σε αυτήν την αναμέτρηση είναι η 47χρονη Λιζ Τρας. Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και αναμένεται να κερδίσει τον 42χρονο αντίπαλό της, πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρτις, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ, στη Σκωτία, «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλη έκπληξη αν δεν κερδίσει η Τρας». Ο Τζον Κέρτις υπογραμμίζει την ικανότητα της πρώην Υπουργού να πείθει τους οπαδούς των Συντηρητικών και να διατυπώνει ένα σαφές μήνυμα, που απευθύνεται στην «καρδιά» τους.

Η Λιζ Τρας είναι ήδη μια έμπειρη πολιτικός, που κατείχε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για δέκα χρόνια και κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινωνικής βάσης των Τόρηδων, υποσχόμενη σημαντικές φορολογικές περικοπές και υιοθετώντας μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ιδίως έναντι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, γεγονός που συνέβαλε στη σύγκρισή της με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την εμβληματική πρώην Βρετανίδα Συντηρητική Πρωθυπουργό της δεκαετίας του ΄80.

Ο Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά του, αγωνίσθηκε ιδιαίτερα, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κούρσας διαδοχής, να αναδείξει τη σημασία της δημοσιονομικής σύνεσης, να «θολώσει» την εικόνα του τεχνοκράτη οικονομολόγου και να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τον απερχόμενο Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην είπε οριστικά «αντίο» στις αρχηγικές φιλοδοξίες του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», ο Bojo είναι ακόμη κοινωνικά νέος, πολιτικά έμπειρος και, συνεπώς, είναι πιθανόν να επιδιώξει μια επανάκαμψη στο τιμόνι των Συντηρητικών μέσα από τακτικές κινήσεις, στις οποίες έχει επιδείξει λαμπρές επιδόσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments