Διεθνή

Bloomberg: Κίνδυνος για αύξηση εταιρικών χρεοκοπιών ελέω ενεργειακής κρίσης

Bloomberg: Κίνδυνος για αύξηση εταιρικών χρεοκοπιών ελέω ενεργειακής κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Bloomberg: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δοκιμάζουν την... αντοχή τους, μιας και η ενεργειακή κρίση έχει φέρει πολλές εταιρίες στα όρια τους και οι χρεοκοπίες είναι αρκετά πιθανές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δοκιμάζουν την… αντοχή τους, μιας και η ενεργειακή κρίση έχει φέρει πολλές εταιρίες στα όρια τους και οι χρεοκοπίες είναι αρκετά πιθανές, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ψάχνει λύσεις, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τον προηγούμενα μήνα, η ΕΚΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναλύσουν λεπτομερώς τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και ιδίως του σεναρίου διακοπής των ροών φυσικού αερίου, στις δραστηριότητές τους.

Οι απαντήσεις αναμένεται να σταλούν στα κεντρικά της ΕΚΤ στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις έως τα τέλη του μήνα. όπως αποκαλύπτει.

Οι προκαταρκτικές κινήσεις της ΕΚΤ έρχονται να «απαντήσουν» στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η Ρωσία απειλεί να διακόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Οι απώλειες των τραπεζών, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώνουν και γι’ αυτό τον λόγο οι διοικήσεις ήδη σκέφτονται τι θα κάνουν με τα φετινά μερίσματα.

Οι εποπτικές αρχές, από την πλευρά τους, θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας έχει επαρκή αποθέματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στον ενεργειακό κλάδο.

Τους προηγούμενους μήνες, ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ, Andrea Enria, είχε ζητήσει από τις τράπεζες να αξιολογήσουν πλήρως τα κεφαλαιακά επίπεδα, ενσωματώνοντας όλα τα πιθανά μακροοικονομικά σενάρια.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι καθησυχαστικές, με τον επικεφαλής των τραπεζικών εποπτικών αρχών (BaFin), Mark Branson να διαβεβαιώνει ότι το σύστημα παραμένει εύρωστο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επαρκή επίπεδα κεφαλαίων, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τους δανειολήπτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments