Διεθνή

Ενέργεια: Αντιστέκεται στην ενεργειακή κρίση η Κύπρος

Ενέργεια: Αντιστέκεται στην ενεργειακή κρίση η Κύπρος

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Ενέργεια: Η νέα ενεργειακή απειλή που προκαλεί η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου και έθεσε σε συναγερμό την Ευρώπη, φαίνεται ότι για την ώρα δεν αγγίζει την Κύπρο

Η νέα ενεργειακή απειλή που προκαλεί η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου και έθεσε σε συναγερμό την Ευρώπη, φαίνεται ότι για την ώρα δεν αγγίζει την Κύπρο.

Ενώ στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει το energypress, παρατηρείται εγρήγορση και λήψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά σώματα όπως την ΕΚΤ και την ΕΕ, στην Κύπρο, προς το παρόν, οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες.

Παρόλα αυτά, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, οι ψηλές τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που συσσώρευσαν προβλήματα στον ισολογισμό τους από τα χρόνια του Covid -19, με τον κίνδυνο να μην αντέξουν τις νέες πιέσεις και να βάλουν οριστικά λουκέτο.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε στη StockWatch ότι το ενεργειακό κόστος λόγω του ρωσο – ουκρανικού πολέμου είναι ασήκωτο για αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σημείωσε ότι, «μπορεί για την ώρα να μην επηρεάζεται η Κύπρος από την απόφαση της Ρωσίας να αποκλείσει την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως υπάρχει ο κίνδυνος, εάν δεν αποκλιμακωθεί η νέα ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, να συμπαρασύρει και τις τιμές των υπόλοιπων καυσίμων με αλυσιδωτές πλέον επιπτώσεις σε όλα τα προϊόντα και επιχειρήσεις, διότι σχεδόν όλες χρησιμοποιούν σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την ενέργεια στην παραγωγή τους».

«Συνεπώς», ανέφερε ότι, «εάν αυξηθεί το κόστος στις χώρες που προμηθεύεται η Κύπρος διυλισμένα προϊόντα (Ευρώπη και Ισραήλ), ενδεχομένως να παρατηρηθούν ελλείψεις στην προμήθεια και τροφοδοσία, με αποτέλεσμα να κτυπηθούν και οι τιμές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, επικρατεί έντονη ανησυχία ανάμεσα στους επιχειρηματίες διότι δεν αποκλείεται κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μην αντέξουν το ενεργειακό κόστος και να κλείσουν. Άλλωστε, πρόσθεσε, «καθημερινά ακούμε ότι κλείνουν επιχειρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments