Οικονομία

Φτηνή στέγη σε νέους: Άτοκα στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. και διεύρυνση στο επίδομα ενοικίου

Φτηνή στέγη σε νέους: Άτοκα στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. και διεύρυνση στο επίδομα ενοικίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ποιους αφορά
Αξιοποίηση κονδυλίων από τη ΔΥΠΑ με σκοπό τη στήριξη νέων για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα προωθείται αυξημένη επιδότηση ενοικίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο της αξιοποίησης κονδυλίων της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο το “σήμα” έναρξης της νέας στεγαστικής πολιτικής που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστιάζει στην απόκτηση φτηνής στέγης από νέους.

Κριτήρια και δικαιούχοι

Η φτηνή στέγη θα προβλέπεται για νέους εργαζόμενους (ζευγάρια), χωρίς να προσμετράται η λήψη της παροχής ατομικά ή ως ζευγάρι. Τα ηλικιακά όρια αναμένεται να βρίσκονται κοντά στα 40 έτη για τη λήψη της παροχής από ζευγάρια.
Η φτηνή στέγη θα παρέχεται στους νέους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν η παροχή θα ληφθεί και από τους δύο, ως ζευγάρι, ή μόνο από τον έναν. Μάλιστα, στην περίπτωση που θα εργάζονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού, τότε η πριμοδότηση ενδέχεται να είναι υψηλότερη, ως επιπλέον κίνητρο. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων θα αφορούν αγορά, ή ακόμα και την επισκευή της πρώτης κατοικίας νέων ζευγαριών. Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις η οικονομική στήριξη που θα δοθεί θα είναι υπό μορφή κρατικής χρηματοδότησης και σε ποιες θα θεωρείται άτοκο δάνειο.
Υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δοθεί ένα ποσό στήριξης έως 25.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Στην περίπτωση του δανείου θα ορίζεται μια περίοδος αποπληρωμής, που θα είναι το λιγότερο 15 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν θα λειτουργούν επιπρόσθετα με το ηλικιακό όριο που θα υπάρχει, έτσι ώστε να στηριχθούν νέα ζευγάρια απ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Διευρύνεται η επιδότηση ενοικίου

Παράλληλα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, που θα απευθύνεται όμως σε ευρύτερες ομάδες πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η έμφαση θα δοθεί στα νέα, ηλικιακά, ζευγάρια, και δεν πρόκειται να υπάρξει περιορισμός μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το όριο που θα τεθεί θα είναι υψηλότερο, έτσι ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερη μάζα πολιτών. Σήμερα, η επιδότηση είναι έως τα 210 ευρώ τον μήνα για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ ετησίως. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση έχει σταδιακή αξιοποίηση και των κενών ακινήτων οποία θα είναι στο μέλλον διαθέσιμα προς ενοικίαση. Θα προηγηθεί αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και εν συνεχεία η αξιολόγησή τους, ώστε να τεθούν προς διάθεση.
Θα υπάρξουν μια σειρά από προγράμματα που πάλι θα απευθύνονται σε νέα ζευγάρια, έτσι ώστε με ένα χαμηλό ενοίκιο να τους παραχωρείται στέγη. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται όχι μόνο σε νέους που εργάζονται, αλλά και σε άνεργους. Στη δεύτερη περίπτωση, ο άνεργος – εν δυνάμει δικαιούχος, θα στηρίζεται ώστε να μπορέσει να βρει εργασία, έτσι ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στη μηνιαία επιβάρυνση ενός χαμηλού ενοικίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments