Διεθνή

Ο ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να ξανανοίξουν τα σχολεία θηλέων

Ο ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να ξανανοίξουν τα σχολεία θηλέων

Πηγή Φωτογραφίας: atalayar

Όταν ήρθαν στην εξουσία το καλοκαίρι του 2021, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για νεαρά κορίτσια

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν ξανά τις αρχές των Ταλιμπάν να αναλάβουν «επείγουσα δράση», για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμό τους για ένα χρόνο «επαίσχυντο», κάτι που δεν γίνεται «πουθενά στον κόσμο».

«Η σημερινή Κυριακή σηματοδοτεί έναν χρόνο αποκλεισμού κοριτσιών από το γυμνάσιο στο Αφγανιστάν. Ένα έτος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν τη θέση τους στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν πίσω», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όταν ήρθαν στην εξουσία το καλοκαίρι του 2021, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για νεαρά κορίτσια. Στις 23 Μαρτίου, η προσπάθεια να τους ανοίξουν ξανά οι πόρτες των κολεγίων και των λυκείων είχε κρατήσει μόνο λίγες ώρες.

Την ίδια μέρα, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν και ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους ξανά, προς απογοήτευση χιλιάδων κοριτσιών που είχαν επιστρέψει στο σπίτι δακρυσμένα. Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν έκτοτε ότι η απαγόρευση συνδέεται μόνο με ένα «τεχνικό πρόβλημα» και ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μόλις καθοριστεί ένα πρόγραμμα, βασισμένο σε ισλαμικές αρχές.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια», κυρίως μεταξύ 12 και 18 ετών, έχουν αποτραπεί από το να πάνε σχολείο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κάτι που δεν ισχύει για τα αγόρια, για τα οποία τα σχολεία άνοιξαν και πάλι σήμερα. «Είναι μια τραγική, επαίσχυντη και αποτρέψιμη επέτειος», δήλωσε την Κυριακή ο Μάρκους Πότζελ, επικεφαλής της Αποστολής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments