Διεθνή

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Ελληνική η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Ελληνική η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου
Είχε προηγηθεί η επιστολή του Μεβλέτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Απαντητική επιστολή απέστειλε στον Τούρκος Υπουργό Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Μεβλέτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας έστειλε επιστολή στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία τονίζει ότι «μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ υποστηρίζει πως οι  υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σημειώνει ότι οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις και η φιλοπόλεμη ρητορική δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει κανένα όφελος.

Ακόμη, ο Ζ. Μπορέλ επιμένει ιδιαίτερα στον σεβασμό προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και προς την διεθνή νομιμότητα εν γένει.

Στο πλαίσιο αυτό, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλοπροαίρετου διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments