Διεθνή

Τετ α τετ Γάλλου και Ιρανού προέδρου εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Τετ α τετ Γάλλου και Ιρανού προέδρου εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Πηγή Φωτογραφίας: timesofisrael

Η συνάντηση είναι η πρώτη συνάντηση του Ραΐσι με έναν σημαντικό ηγέτη της Δύσης από τότε που εξελέγη πέρυσι

Κατ’ ιδία συνομιλίες είχαν την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ιρανό ομόλογό του Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι, με τον Μακρόν να δηλώνει ότι ελπίζει να είναι σε θέση να «συζητήσει όλα τα θέματα».

Η συνάντηση είναι η πρώτη συνάντηση του Ραΐσι με έναν σημαντικό ηγέτη της Δύσης από τότε που εξελέγη πέρυσι.

Έρχεται εν μέσω πλήρους αδιεξόδου για την αναβίωση των πυρηνικών συνομιλιών του 2015, και καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονται στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης, η οποία έπεσε σε κώμα και πέθανε μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθικής για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Η Γαλλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπήρχε καλύτερη προσφορά για το Ιράν να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις και εναπόκειται στην Τεχεράνη να λάβει μια απόφαση τώρα. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συντονίζει τις συνομιλίες, είπε ότι βλέπει λίγες πιθανότητες προόδου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν θεμελιωθεί για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της Τεχεράνης από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να κλείσει μια έρευνα για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες πριν από την αναβίωση της συμφωνίας, και μια εγγύηση των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρούσε ξανά από καμία πυρηνική συμφωνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments