Διεθνή

ΗΠΑ: Ικανοποίηση στις ΗΠΑ από τη στάση Μόντι απέναντι στον Πούτιν

ΗΠΑ: Ικανοποίηση στις ΗΠΑ από τη στάση Μόντι απέναντι στον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής άμυνας της Ινδίας εδώ και χρόνια, η Ρωσία είναι τώρα επίσης μεγάλος προμηθευτής πετρελαίου και άνθρακα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν το σχόλιο του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τώρα δεν ήταν η ώρα για πόλεμο, την πιο έντονη δημόσια απάντηση του Νέου Δελχί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μόντι, διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο από την έναρξη της εισβολής, επιδιώκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να έχει καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής άμυνας της Ινδίας εδώ και χρόνια, η Ρωσία είναι τώρα επίσης μεγάλος προμηθευτής πετρελαίου και άνθρακα.

«Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός Μόντι – μια δήλωση αρχής εκ μέρους αυτού που πιστεύει ότι είναι σωστό και δίκαιο – χαιρετίστηκε πολύ από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

“Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν την αρχή ότι δεν μπορεί κανείς να κατακτήσει το έδαφος του γείτονα με τη βία”, πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε να δούμε κάθε χώρα στον κόσμο να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο Σάλιβαν.

“Μπορούν να το κάνουν δημόσια αν θέλουν. Μπορούν να το κάνουν ιδιωτικά αν θέλουν. Αλλά το να στείλουμε αυτό το ξεκάθαρο και αλάνθαστο μήνυμα στη Μόσχα αυτή τη στιγμή είναι το πιο ζωτικό πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά για να δημιουργήσουμε ειρήνη σε αυτήν την περιοχή.”

Στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή, ο Μόντι είπε στον Πούτιν: «Η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας μίλησα στο τηλέφωνο για αυτό» και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κράτησαν τον κόσμο ενωμένοί. 

Ο Πούτιν απάντησε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες του Μόντι για τη σύγκρουση, προσθέτοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό».

Πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Ινδία από τότε που άρχισε ο πόλεμος για να προσπαθήσουν να πείσουν τους ηγέτες του έθνους της Νότιας Ασίας να απομακρυνθούν σταδιακά από την εξάρτηση από τη Ρωσία στην άμυνα και σε άλλους τομείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments