Διεθνή

Πακιστάν: Εξαπλώνεται ταχύτατα η ελονοσία στους πλημμυροπαθείς

Πακιστάν: Εξαπλώνεται ταχύτατα η ελονοσία στους πλημμυροπαθείς

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι εκτοπισμένες οικογένειες εκτός από τις ασθένειες, εκτίθενται σε σμήνη κουνουπιών και άλλους κινδύνους, όπως δαγκώματα φιδιών και σκύλων

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ελονοσίας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Πακιστάν, με τον αριθμό των νεκρών από ασθένειες να φτάνει τους 324, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου εάν δεν φτάσει η απαιτούμενη βοήθεια σύντομα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες ζουν στο ύπαιθρο και τα στάσιμα νερά της πλημμύρας – που απλώνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα που μπορεί να χρειαστούν δύο έως έξι μήνες για να υποχωρήσουν – έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα κρούσματα λοιμώξεων του δέρματος και των ματιών, διάρροιας, ελονοσίας, τύφου και δάγγειου πυρετού.

Οι εκτοπισμένες οικογένειες εκτίθενται σε σμήνη κουνουπιών και άλλους κινδύνους, όπως δαγκώματα φιδιών και σκύλων.

Έχουν απόλυτη ανάγκη από προμήθειες τροφίμων, καταφύγιο, ιατρική βοήθεια και φάρμακα, τα οποία πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν τους έχουν φτάσει παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τοπικών και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Με το ήδη αδύναμο σύστημα υγείας του Πακιστάν και την έλλειψη υποστήριξης, οι εκτοπισμένες οικογένειες παραπονέθηκαν ότι αναγκάζονται να πίνουν και να μαγειρεύουν με μη ασφαλές νερό.

Το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν δήλωσε ότι ενέκρινε 10 δισεκατομμύρια ρουπίες (42 εκατομμύρια δολάρια) για να χρησιμοποιήσει η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών για την προμήθεια προμηθειών αντιπλημμυρικής βοήθειας.

Γρήγορη διάδοση

Η επαρχιακή κυβέρνηση της Σιντ είπε την Τετάρτη ότι πρόχειρες εγκαταστάσεις υγείας και κινητοί καταυλισμοί στις πλημμυρισμένες περιοχές περιέθαλψαν περισσότερους από 78.000 ασθενείς τις τελευταίες 24 ώρες και πάνω από 2 εκατομμύρια από την 1η Ιουλίου. Έξι από αυτούς πέθαναν, ανέφερε.

Επιβεβαίωσε 665 νέα κρούσματα ελονοσίας μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων οικογενειών την ίδια περίοδο, με άλλα 9.201 ύποπτα κρούσματα, προσθέτοντας ότι από τους περίπου 19.000 ασθενείς που εξετάστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε ολόκληρη την επαρχία συνολικά το ένα τέταρτο από αυτούς – 4.876 – ήταν θετικοί.

Τα Ηνωμένα Έθνη, το Πακιστάν, ανέφεραν ότι τα κρούσματα ελονοσίας, τύφου και διάρροιας εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, προσθέτοντας ότι 44.000 κρούσματα ελονοσίας αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα στη νότια επαρχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιέγραψε την κατάσταση της νόσου ως «απολύτως αποκαρδιωτική» και προειδοποίησε ότι η ταχεία εξάπλωση της νόσου θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «δεύτερη καταστροφή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments