Διεθνή

Ταϊβάν: Απορρίπτει την “ειρηνική επανένωση” με την Κίνα

Ταϊβάν: Απορρίπτει την “ειρηνική επανένωση” με την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: thoughtco

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι καθώς το νησί δεν κυβερνήθηκε ποτέ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι αξιώσεις κυριαρχίας της είναι άκυρες

 Η Ταϊβάν δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Κίνα να «ανακατευτεί» στο μέλλον της, δήλωσε η κυβέρνηση του νησιού, απαντώντας στο Πεκίνο που δήλωσε πρόθυμο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ειρηνική «επανένωση».

Η Κίνα διεκδικεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Η Κίνα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν από τις αρχές του περασμένου μήνα, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων σε ύδατα κοντά στο νησί, αν και οι δραστηριότητες έκτοτε έχουν μειωθεί.

Ο Μα, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που γίνεται κάθε 5 χρόνια, και θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής «επανένωσης».

«Η μητέρα πατρίδα πρέπει να επανενωθεί και αναπόφευκτα θα επανενωθεί», είπε ο Μα.

Το Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής Ταϊβάν είπε ότι το μέλλον του νησιού εξαρτάται από τα 23 εκατομμύρια κατοίκους του να αποφασίσουν.

«Δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση από την άλλη πλευρά του στενού της Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Κίνα χρησιμοποιεί παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις και νομικά και οικονομικά αντίποινα για να προσπαθήσει να εξαναγκάσει τον λαό της Ταϊβάν, πρόσθεσε το συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Πεκίνου ως «αποκρουστική».

Η Κίνα έχει προτείνει ένα μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» για την Ταϊβάν, παρόμοια με τη φόρμουλα με την οποία η πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο Μα είπε ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να έχει ένα «κοινωνικό σύστημα διαφορετικό από την ηπειρωτική χώρα» που να διασφαλίζει τον σεβασμό του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά «υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων».

Όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν έχουν απορρίψει αυτήν την πρόταση και δεν έχει σχεδόν καμία δημόσια υποστήριξη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ειδικά αφού το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, αφού η πόλη συγκλονίστηκε από βίαιες αντικυβερνητικές διαδιλώσεις.

«Ο λαός της Ταϊβάν το έχει ήδη απορρίψει σαφώς», ανέφερε το Συμβούλιο Υποθέσεων της Ηπειρωτικής χώρας.

Η Κίνα επίσης ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, ψηφίζοντας νόμο το 2005 που δίνει στη χώρα τη νομική βάση για στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν εάν αποσχιστεί ή φαίνεται ότι πρόκειται να το κάνει.

Η Κίνα αρνήθηκε να μιλήσει με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά της το 2016, πιστεύοντας ότι είναι αυτονομιστική. Έχει προσφερθεί επανειλημμένα να μιλήσει στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι καθώς το νησί δεν κυβερνήθηκε ποτέ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι αξιώσεις κυριαρχίας της είναι άκυρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments