Διεθνή

Ισραήλ: Οργή Παλαιστινίων για πιθανή μετακίνηση της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Οργή Παλαιστινίων για πιθανή μετακίνηση της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας φέρεται να συζήτησε το θέμα με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαΐρ Λαπίντ, στον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας φέρεται να συζήτησε το θέμα με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαΐρ Λαπίντ, στον ΟΗΕ.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ το 2018 αντιμετωπίστηκε με οργή σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Λάπιντ έγραψε στο Twitter τις ευχαριστίες του προς την κ. Τρας που το «εξέτασε θετικά».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν εικασίες για το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι η κ. Τρας γνώριζε την ευαισθησία και τη σημασία της τοποθεσίας της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες.

Το Ισραήλ βλέπει ολόκληρη την πόλη ως την αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα του πολυπόθητου μελλοντικού τους κράτους.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καταλήφθηκαν από το Ισραήλ από την Ιορδανία και την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 και έκτοτε θεωρούνται διεθνώς ως κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Στο Twitter, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Husam Zomlot, έγραψε ότι ήταν «εξαιρετικά ατυχές» που η κα Τρας χρησιμοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός για να «δεσμευτεί για ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση πρεσβείας θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση» των «ιστορικών ευθυνών του Ηνωμένου Βασιλείου», υπονομεύοντας τη λύση δύο κρατών για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μαζί με το Ισραήλ στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων. “Τέτοια υπόσχεση είναι ανήθικη, παράνομη και ανεύθυνη!” αυτός χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments