Ελλάδα

Μετά από επτά χρόνια το τρένο ξανασφύριξε στο Πύθιο κι άνοιξε τη γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας

Μετά από επτά χρόνια το τρένο ξανασφύριξε στο Πύθιο κι άνοιξε τη γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Status Radio 94.2- Septrainose.Gr

Η προσπάθεια για να ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας Τουρκίας ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο

Έπειτα από επτά χρόνια ξανασφύριξε στο Πύθιο εμπορευματική αμαξοστοιχία, προερχόμενη από την Τουρκία. Την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, αμαξοστοιχία της TCDD «πέρασε» από το σταθμό μεταφέροντας υλικά και πρώτες ύλες για την εταιρεία YTONG-THRAKON, η οποία διατηρεί εργοστάσιο στην Ορεστιάδα.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πυθίου, σύμφωνα με το thrakinea.gr μηχανή έλξης της Hellenic Train πραγματοποίησε τη σύνδεση με την αμαξοστοιχία (συνολικά αποτελούνταν από 8 βαγόνια, με συνολικό βάρος 480 – 500 τόνους), η οποία – στη συνέχεια – εκφορτώθηκε και τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν στον τελικό προορισμό τους με φορτηγά. Κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγια από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μανώλης Παπαδάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Πύθιο, στόχος του ομίλου, είναι να πραγματοποιεί εξαγωγές μέσω σιδηροδρόμου, προς Σκόπια, Ρουμανία και πολλές ακόμη περιοχές, ενώ παράλληλα να μεταφέρονται προϊόντα από και προς τα Οινόφυτα, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Στα εργοστάσια του ομίλου YTONG – THRAKON στην περιοχή της Ορεστιάδας εργάζονται σε μόνιμη βάση περισσότεροι από 60 κάτοικοι της περιοχής, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγει μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων είναι ακόμη μεγαλύτερος. Είναι δεδομένο, ότι αν επιτέλους αξιοποιηθεί ο σιδηρόδρομος, οι θέσεις θα αυξηθούν κι άλλο, προσφέροντας μεγάλο αναπτυξιακό βήμα για το βόρειο τμήμα του Έβρου.

Η προσπάθεια για να ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας Τουρκίας ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, κάτι που δείχνει και τις δυσκολίες που κατάφερε να ξεπεράσει η πρώτη βιομηχανία που έκανε το μεγάλο βήμα.

Το τελευταίο τρένο που πέρασε από τη γέφυρα του Πυθίου, αφορούσε σε τρένο που μετέφερε λάδια – λιπαντικά από την Τουρκία στην Ελλάδα, προκειμένου αυτά να ανακυκλωθούν σε εργοστάσιο της Αττικής. Έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια, απ’ όταν η Θεσσαλονίκη συνδέονταν σιδηροδρομικώς μέσω Πυθίου με την Κωνσταντινούπολη, διαδρομή που επέλεγαν χιλιάδες τουρίστες και λάτρεις του σιδηροδρόμου.

Ο σιδηροδρομικός άξονας Αλεξανδρούπολη – Πύθιο – Ορεστιάδα – Ορμένιο συγκαταλέγεται μεταξύ των «προτεραιοτήτων» του υπουργείου Μεταφορών, του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, έπειτα και από τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Εάν υπάρξουν ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, τότε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε θέση, ακόμη και τώρα, να ενισχύσει τις εμπορευματικές ροές με λιμάνια της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με αναλυτές των συνδυασμένων μεταφορών, ο σιδηροδρομικός αυτός διάδρομος είναι σε θέση να αποτελέσει ικανοποιητική εναλλακτική διαδρομή της διάσχισης των στενών του Βοσπόρου για συγκεκριμένους τύπους φορτίων, αποφεύγοντας την Τουρκία, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments