Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επιστράτευση…έφερε “πόλεμο” και στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επιστράτευση…έφερε “πόλεμο” και στη Ρωσία
Αν και αρχικά φάνηκε ότι θα επιστρατευθούν όσοι έχουν εμπειρία ωστόσο λίγο αργότερα έλαβαν χαρτί επιστράτευσης και άνθρωποι που δεν είχαν πάει στρατό και δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπειρία

Μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το διάγγελμά του, επικράτησε πανικός και στο εσωτερικό της Ρωσίας με πολλούς πολίτες να προσπαθούν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Αν και αρχικά φάνηκε ότι θα επιστρατευθούν όσοι έχουν εμπειρία ωστόσο λίγο αργότερα έλαβαν χαρτί επιστράτευσης και άνθρωποι που δεν είχαν πάει στρατό και δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπειρία.

Στο άκουσμα της επιστράτευσης οι Ρώσοι πολίτες αντέδρασαν με διαδηλώσεις όμως όσοι συμμετείχαν και συλλαμβάνονταν στη συνέχεια λάμβαναν χαρτί επιστράτευσης. Ο Πούτιν για να μπορέσει να κατευνάσει κάπως τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι όσοι συμμετέχουν θα λάβουν αμοιβή άνω των 3.000 δολαρίων πέντε φορές μεγαλύτερη από τον μέσο ρωσικό μισθό.

Η επιστράτευση έκανε πολλούς Ρώσους να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, ενώ μέχρι στιγμής η Μόσχα εξακολουθεί να υιοθετεί τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” αντί πολέμου για την Ουκρανία.

Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα σε ουκρανικές περιοχές

Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα θα τελούν υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας αν προσαρτηθούν, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την σύγκρουση και να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα.

Την Παρασκευή ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία αποσκοπούν στην προσάρτηση των εδαφών αυτών που κατέλαβε δια της βίας. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος, το οποίο οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν «απάτη» που έχει ως στόχο να αιτιολογήσει μια κλιμάκωση στον πόλεμο διάρκειας επτά μηνών στην Ουκρανία.

Στην ερώτηση αν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ απάντησε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου εδάφους «που θα κατοχυρωθεί περαιτέρω» στο Σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον «τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους».

Λαβρόφ για τη διακοπή των συνομιλιών με ΗΠΑ

Στην ερώτηση αν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ που θα έκαναν τη Ρωσία να αισθανθεί πιο ασφαλής σχετικά με την παρείσφρυση του ΝΑΤΟ, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Λαβρόφ απάντησε ότι η Δύση είναι αυτή που διέκοψε προηγούμενες συνομιλίες. Ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν σταμάτησε τις συνομιλίες παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ανάπτυξη δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας συνιστά «απόρριψη της διπλωματίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments