Διεθνή

Ιταλία: Η επόμενη ημέρα

Ιταλία: Η επόμενη ημέρα

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera/dailymail

Για πρώτη φορά από το 1945, μια γυναίκα θα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου στην Ιταλία και για πρώτη φορά θα προέρχεται από το χώρος της βαθιάς δεξιάς, με καταβολές από τον νεοφασισμό

Η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ακροδεξιά ηγέτης που θα ηγηθεί της Ιταλίας από το 1945. Οι ψηφοφόροι τής έδωσαν την πλειοψηφία και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.

Η Ιταλία ξύπνησε στο βαθύ μπλε των χρωμάτων της δεξιάς συμμαχίας, το πρωί της Δευτέρας, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. 43% έναντι 26% στη διχασμένη αριστερά και 15,4% στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης.

Απομένει να διευκρινιστεί η λεπτομέρεια της κατανομής των εδρών λόγω της πολυπλοκότητας του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που συνδυάζει αναλογικά και πλειοψηφικά στοιχεία. Αλλά το ουσιώδες των εκλογών αυτών είναι γνωστό: η συμμαχία που ενώνει τη δεξιά και την ακροδεξιά θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που επιτρέπει την τροποποίηση του Συντάγματος.

Για πρώτη φορά από το 1945, μια γυναίκα θα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου στην Ιταλία και για πρώτη φορά θα προέρχεται από το χώρος της βαθιάς δεξιάς, με καταβολές από τον νεοφασισμό. Μέσα σε έξι χρόνια, η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να μετατρέψει ένα μόρφωμα που κληρονόμησε από τους νοσταλγούς του φασισμού στο πρώτο κόμμα της χώρας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν λόγω της ανατροπής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και έγιναν στη χειρότερη στιγμή, όταν η Ιταλία διέρχεται μια οξεία κρίση με έξαρση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, πολύ πιο βίαιη από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως, επί παραδείγματι, στη Γαλλία.

Η Μελόνι καλείται να αναμετρηθεί με σοβαρές δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Χώρας.

Ο συνασπισμός εξουσίας αποτελείται από δυνάμεις με διαφορετικό προσανατολισμό και με αποκλίνουσες φιλοδοξίες. Η Μελόνι καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο δικό της δεξιό κόμμα, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή πληθωριστική – οικονομική κρίση και η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη εάν πράγματι εννοούσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους.

Η μελλοντική Πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της που, αν και δεν εκπλήσσονται, ανησυχούν.

Η Ελίζαμπεθ Μπορν, η Γαλλίδα Πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι το Παρίσι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών προχώρησε περισσότερο από το συνηθισμένο: «Οι λαϊκισμοί καταλήγουν πάντα σε καταστροφή», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές.

Είναι πολλά τα μέτωπα με τα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η 45χρονη Μελόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments