Διεθνή

Taggesschau: Στα άκρα η σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Taggesschau: Στα άκρα η σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/hurriyet

Η Τουρκία και η Ελλάδα αμφισβητούν εδώ και καιρό το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. 

Ανάλυση για την ένταση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα φιλοξενεί το γερμανικό πρακτορείο Taggesschau. Η εκτίμηση είναι ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση είναι κοντά. Παρουσιάζονται οι θέσεις της ελληνικής, καθώς επίσης και της τουρκικής πλευράς, ενώ ως επίδικα είναι τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα αμφισβητούν εδώ και καιρό το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Με τις αναπτύξεις και τους ελιγμούς, αυξάνεται η ανησυχία ότι διαφαίνεται μια στρατιωτική αντιπαράθεση.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν φέρει περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά του Αιγαίου, Λέσβο και Σάμο, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο κύκλους ασφαλείας – αυτό αποδεικνύεται από ηχογραφήσεις από τουρκικά drones. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή τη Δευτέρα και κατηγόρησε τη χώρα του για παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών.

Όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρέσβης κατηγόρησε την Τουρκία ότι πέταξε παράνομα πάνω από το ελληνικό έδαφος με τα drones της. Η Τουρκία αναζητά ένα casus belli, έναν λόγο για πόλεμο, είπε ο πρέσβης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί την Τουρκία.

Ενώ η Τουρκία είναι απασχολημένη με την επίλυση των παγκόσμιων πολέμων, κρίσεων και εντάσεων, η γειτονική Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κάνει παρά να αναστατώνει και να προκαλεί, δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Με τις προκλήσεις της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σπαταλήσει τον χρόνο και την ενέργεια της Τουρκίας για να αποτρέψει την άνοδο της χώρας – το ξέρει πολύ καλά, είπε ο Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα έστειλε επίσης ένα σημείωμα διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση για την προστασία του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Ο Ερντογάν στην ομιλία του απευθύνθηκε και στους Αμερικανούς.

Αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά και για όσους θα τον χρησιμοποιούσαν ως μαριονέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, στην Αθήνα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ουσιαστικά διαφαίνεται στρατιωτική αντιπαράθεση. Τουρκικά μαχητικά βομβαρδιστικά εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν εκατό φορές μόνο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δύο φορές πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά και δύο φορές ενέπλεξαν ελληνικά αεροπλάνα σε προσομοιωμένες μάχες – τις λεγόμενες κυνομαχίες. Άλλο λάδι στη φωτιά έριξε με τις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Θέλει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα για άλλη μια φορά τι τίμημα πλήρωσε ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του πριν από 100 χρόνια όταν η Τουρκία νίκησε τις ένοπλες δυνάμεις της στον Τουρκικό Απελευθερωτικό Πόλεμο, είπε ο Ερντογάν. Στην Αθήνα έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν πλέον εντελώς απρόβλεπτος. Η ελληνική κυβέρνηση ειδοποίησε την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το καθεστώς των νησιών στη βορειοανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια. Ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ παραλίγο να ξεσπάσει το 1996 μόνο και μόνο εξαιτίας μιας ακατοίκητης βραχονησίδας.

Αυτή τη φορά διακυβεύονται πολλά περισσότερα: τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας και τα Δωδεκάνησα, που είναι επίσης κοντά στις ακτές της Τουρκίας και ανήκουν στην Ελλάδα – το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η Ρόδος.

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβίασε τους όρους υπό τους οποίους παρέλαβε τα νησιά μετά τους παγκόσμιους πολέμους και ως εκ τούτου αμφισβητεί τη διεκδίκηση της Ελλάδας στα νησιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments