Nέα της αγοράς

Forbes: Οι 5 πλουσιότεροι Αμερικανοί για το 2022 – Ποιος είναι ο Πρώτος;

Forbes: Οι 5 πλουσιότεροι Αμερικανοί για το 2022 – Ποιος είναι ο Πρώτος;

Πηγή Φωτογραφίας: CMC Markets

Forbes:Η ελάχιστη καθαρή αξία που απαιτείται για να μπει κάποιος στη λίστα μειώθηκε επίσης, κατά 200 εκατ. δολάρια, στα 2,7 δισ. δολάρια.

Όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε το εκθαμβωτικό 2021, αλλά το 2022, ήταν η πρώτη χρονιά από το κραχ του 1929, όπου οι πλούσιοι δεν έγιναν πλουσιότεροι, χτυπημένοι –και αυτοί- από τον πληθωρισμό και τις «περιπέτειες» των αγορών.

Το γεγονός αναδεικνύεται από την λίστα Forbes 400 όπου κάθε χρόνο καταγράφει τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ.

Φέτος, μάλιστα, οι 400 στο σύνολο τους, είναι φτωχότεροι κατά 400 με 500 δισ. δολάρια από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με την συνολική καθαρή περιουσία τους να ανέρχεται σε 4 τρισ. δολάρια, μειωμένη κατά 11% από πέρυσι.

Η ελάχιστη καθαρή αξία που απαιτείται για να μπει κάποιος στη λίστα μειώθηκε επίσης, κατά 200 εκατ. δολάρια, στα 2,7 δισ. δολάρια.

Κανείς δεν έχει πληγεί περισσότερο από τους Αμερικανούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι έχασαν συνολικά 315 δισ. δολάρια, καθώς οι τιμές των μετοχών τους έχουν πέσει κατακόρυφα.

Επί παραδείγματι, το περσινό Νο. 3, ο Mark Zuckerberg της Meta, έπεσε από το Top 10 για πρώτη φορά από το 2014, και με την μείωση της περιουσίας του κατά 76,8 δισ. δολάρια, συνιστά και την μεγαλύτερη απώλεια από οποιονδήποτε στη λίστα του 2022.

Το Top-10

1. Elon Musk (255,1 δισ. δολάρια)

Ιδρυτής έξι εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας παραγωγής πυραύλων SpaceX και της startup Boring Company, κατέχει περίπου το 25% του κολοσσού των EV, αλλά έχει δεσμεύσει πάνω από το ήμισυ των μετοχών του ως εγγύηση για δάνεια.

Η SpaceX, που ιδρύθηκε το 2002, αξίζει 127 δισ. δολάρια μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο του 2022.

Η Boring Company συγκέντρωσε 675 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο του 2022 σε αποτίμηση 5,7 δισ. δολαρίων.

Ο Musk πρωταγωνίστησε στο 2022 καθώς συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter να αγοράσει την εταιρεία για 44 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2022, πριν τερματίσει την συμφωνία τον Ιούλιο. Το Twitter τον μήνυσε και θα προσφύγουν στα δικαστήρια τον Οκτώβριο.

2. Jeff Bezos (138,6 δισ. δολάρια)

Ίδρυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, το 1994 από το γκαράζ του στο Σιάτλ. Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021. Τώρα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της εταιρείας.

Αυτός και η σύζυγός του MacKenzie χώρισαν το 2019 μετά από 25 χρόνια γάμου και της μεταβίβασε το ένα τέταρτο του τότε μεριδίου του, στο 16% της Amazon.

Ο Bezos δώρισε μετοχές αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς το 2022, αν και δεν είναι σαφές ποιοι οργανισμοί έλαβαν αυτές τις μετοχές.

Tαυτόχρονα, είναι ιδιοκτήτης της Washington Post και της Blue Origin, μιας αεροδιαστημικής εταιρείας που αναπτύσσει πυραύλους, μέσα σε έναν από τους οποίους πέταξε και ο ίδιος για λίγο στο διάστημα τον Ιούλιο του 2021.

3. Bill Gates (102,2 δισ. δολάρια)

Ο Bill Gates, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον Paul Allen το 1975 ενώ έκτοτε έχει στραφεί περισσότερο σε επενδύσεις μηδενικού άνθρακα, μεταβίβασε μετοχές αξίας τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων στη πρώην σύζυγο του Melinda, ως μέρος του διαζυγίου τους.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Gates αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, κατέχει περίπου το 1,3% των μετοχών της εταιρείας λογισμικού και υπολογιστών.

Έχει επενδύσει σε δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Republic Services και Deere & Co., και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, ο Gates έχει δωρίσει σχεδόν 57 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Gates, συμπεριλαμβανομένου ενός δώρου 20 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2022.

4. Larry Ellison (89,7 δισ. δολάρια)

Ο Larry Ellison είναι πρόεδρος, CTO και συνιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Oracle, του οποίου κατέχει περίπου το 35%. Εγκατέλειψε τον ρόλο του CEO της Oracle το 2014 μετά από 37 χρόνια στο «τιμόνι».

Η Oracle έχει αναπτυχθεί εν μέρει μέσω εξαγορών εταιρειών λογισμικού, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν τα 28,3 δισ. δολάρια για την εταιρεία ηλεκτρονικών αρχείων υγείας Cerner το 2021.

Το 2020, ο Ellison μετακόμισε μόνιμα στο νησί Lanai της Χαβάης, το οποίο αγόρασε σχεδόν ολόκληρο το 2012 για 300 εκατ. δολάρια.

Ο Ellison συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Εξακολουθεί να κατέχει περίπου 15 εκατ. μετοχές στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

5. Warren Buffett (92,4 δισ. δολάρια)

Γνωστός ως «Μάντης της Ομάχα», ο Warren Buffett είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Διευθύνει την Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής Geico, της κατασκευάστριας μπαταριών Duracell και της αλυσίδας εστιατορίων Dairy Queen.

Γιος ενός μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου, αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές σε ηλικία 11 ετών και για πρώτη φορά πλήρωσε φόρους σε ηλικία 13 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments