Κόσμος

ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Στο «τραπέζι» και το πλαφόν στο πετρέλαιο

ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Στο «τραπέζι» και το πλαφόν στο πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: gmk.center

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν επιπλέον 7 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο – το 8ο κατά σειρά – πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν το προτεινόμενο “πακέτο” μέτρο θα περιλαμβάνει ένα νέο  εμπάργκο εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, ενώ θα απαγορεύσει – στα βήματα των ΗΠΑ- και την πώληση βασικών τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό, .

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν επιπλέον 7 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Οι ανακοινώσεις έρχονται αφού η Ρωσία ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προχώρησε στη διοργάνωση αμφισβητούμενων «δημοψηφισμάτων» για την προσάρτηση Ουκρανικών περιοχών.

Στο στόχαστρο και ο Σρέντερ

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει να απαγορεύσει σε πολίτες της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Αν και δεν πρόκειται να γίνει καμία ονομαστική αναφορά, το μέτρο -αν και εφόσον υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – θα επηρεάσει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της Νord Stream AG.

Ακόμη, η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων.

Στο επίκεντρο του νέου πακέτου κυρώσεων βρίσκονται και οι εξαγωγές στη Ρωσία με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας σε προϊόντα που έχουν να κάνουν με την αεροναυτιλία, σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και σε χημικές ουσίες ώστε να «στερήσουν βασικές τεχνολογίες από το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου».

Πλαφόν στο πετρέλαιο

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ειδικά για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της. Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην απαγόρευση ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα, αν και δεν απαγορεύτηκε η ίδια η μεταφορά.

Αυτές οι απαγορεύσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την απαγόρευση αγοράς ρωσικού αργού από την Ε.Ε.

«Προετοιμάζουμε τη νομική βάση για αυτό το πλαφόν στο πετρέλαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι’ άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις., ενώ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments