Διεθνή

Ο Ακάρ και το αίτημα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Ο Ακάρ και το αίτημα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Hulusi Akar/Daily Sabah

Ζήτημα συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου θέτει εκ νέου η τουρκική πλευρά

Ζήτημα συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου θέτει εκ νέου η τουρκική πλευρά και, μάλιστα, αυτήν την φορά, μέσω του άτυπου αντιπροέδρου του στρατιωτικοπολιτικού καθεστώτος της, του Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα της Άγκυρας, που προσκρούει σε κάθε έλλογη ερμηνεία των συνθηκών και το οποίο ποδοπατά τη διεθνή νομιμότητα, ενώ, την ίδια στιγμή, ανοίγει την πόρτα και για άλλες διεκδικήσεις.

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν αναζητεί – σχεδόν ανοιχτά και ξεκάθαρα – πρόθυμους πολιτικούς από την Χώρα μας, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα της Τουρκίας: «Ξέρετε ότι έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η ρητορική, ειδικά από ορισμένους πολιτικούς… Επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών», δηλώνει ο Ακάρ, ο οποίος επανέρχεται στο ζήτημα του πολιτικού προσωπικού, λέγοντας ότι «ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί οι πολιτικοί, έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι οι Έλληνες με κοινή λογική, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι απόστρατοι στρατηγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες».

Και τα πλούτη του Αιγαίου πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δίκαιης κατανομής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η μοιρασιά μπορεί να γίνει είτε στην Αθήνα, είτε με διαβουλεύσεις στην Άγκυρα. Αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία, αφού το ουσιώδες και πρωταρχικό είναι να υπάρξει κατανομή του Αιγαίου: «Τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων. Και έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Με αυτόν τον τρόπο, θα αρθούν, κατά τον Χουλουσί Ακάρ πάντοτε, τα προβλήματα γειτονίας που παρουσιάζονται σήμερα και, επιπλέον, θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες και οι αρχές του διεθνούς δικαίου: «Είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πολύ υπομονετικοί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ό,τι μπορεί να γίνει, το κάνουμε υπομονετικά. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων. Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας κακός γείτονας», σε αντίθεση προς την Τουρκία, η οποία είναι, κατά τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, «ένας πολύ καλός γείτονας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments