Διεθνή

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μαζί για την Ουκρανία

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μαζί για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: uwidata/tass

Σε τελετή στο Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισημοποιήσει την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που ελέγχει εν μέρει ο ρωσικός στρατός και ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ουκρανική στρατιωτική αντεπίθεση

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο του ρωσοουκρανικού πολέμου, μετά την «επισημοποίηση» από τη Μόσχα ουκρανικών προσαρτήσεων.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επισημοποίηση του Β. Πούτιν.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο είναι στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο αφότου ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από την Ουκρανία να καταθέσει τα όπλα.

«Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα διαπραγματευτούμε με τον νέο πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική ‘Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure, σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ».

Λίγο νωρίτερα σε τελετή στο Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισημοποιήσει την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που ελέγχει εν μέρει ο ρωσικός στρατός και ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ουκρανική στρατιωτική αντεπίθεση.

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τα πυρά, όλες τις εχθροπραξίες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», διακήρυξε ο Β. Πούτιν.

Οι ενέργειες και η ομιλία του Πούτιν προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμπορεύονται.

Η Ουκρανία δεν είναι μόνη της απέναντι στις νεοιμπεριαλιστικές ορέξεις του Κρεμλίνου.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε καλά αυτό που λέω. Κάθε ίντσα!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments