Διεθνή

Ο «σταυροφόρος» Πούτιν κατά της Δύσης

Ο «σταυροφόρος» Πούτιν κατά της Δύσης
Ένας καταρρέων απολυταρχικός ηγέτης εκφώνησε ένα λόγο μίσους εναντίον του δυτικού κόσμου

Η σημερινή ομιλία του δικτάτορα του Κρεμλίνου ήταν γεμάτη από μηνύματα για τα εκατομμύρια που την παρακολούθησαν, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά, κυρίως, στη Δύση. Ένας καταρρέων απολυταρχικός ηγέτης εκφώνησε ένα λόγο μίσους εναντίον του δυτικού κόσμου.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία της ομιλίας που εκφώνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, πρέπει να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από την ομιλία. Οι παρατηρήσεις του στόχευαν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Η εμμονή στη νομική μορφή

Πρώτος άξονας, η εμμονή που διατηρούσε, από πάντα, ο Ρώσος Πρόεδρος για τις νομικές μορφές. Δεν αρκείται στο να παίρνει εδάφη με τη βία, θέλει να επισημοποιήσει, νόμιμα, αυτά τα πολεμικά έπαθλα. Εξ ου και η οργάνωση, υπό απειλή και άρα εκτός κάθε κανόνα, των δημοψηφισμάτων των τελευταίων ημερών. Εξ ου και η τελετή επικύρωσής τους στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν δεν δίστασε να αναφερθεί στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στο κείμενο που θεσπίζει την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών (!).

Και για να εξηγήσει αυτό το αφήγημα, ο Πούτιν διηγήθηκε, για άλλη μια φορά, την ιστορία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Με τον δικό του τρόπο. Μια καταστροφή, όπως είπε κάποτε, που έγινε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των κατοίκων, με λαούς που ανήκαν στην ΕΣΣΔ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός. Ανεξάρτητα από αυτό, οι πολίτες του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται για πάντα πολίτες μας, όπως αποφάνθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλα είναι λάθος, όλα είναι πιθανά

Εφόσον μπορούμε να εκθέσουμε θεσμοθετημένα ψέματα, όλα συμβαδίζουν με την ομιλία του Ρώσου προέδρου. Ειδικά με το όραμά του για

την ιστορία. Οι κάτοικοι των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών ονειρεύονταν, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να είναι μέρος της Αιώνιας Ρωσίας, του ρωσικού μεγαλείου. Η δύναμη που ασκεί ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί πλέον παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρίδα των πληθυσμών που αποσχίστηκαν από αυτόν το 1991, λόγω των αποικιοκρατικών στόχων της… Δύσης.

Μα δεν ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος που κήρυξε τον πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο; Όχι. Για αυτόν, η Δύση είναι αυτή που διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Παραβιάζει από τις 24 Φεβρουαρίου, και μάλιστα από το 2014, τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.

Η σταυροφορία κατά της Δύσης

Στην πραγματικότητα, ο Β. Πούτιν δεν μίλησε πραγματικά για την Ουκρανία σε αυτή την ομιλία. Πάνω απ’ όλα έδειξε τον εχθρό: τη Δύση. Και οι δήθεν «ηγεμονικοί» της στόχοι. Παραθέτοντας τους αμερικανικούς πολέμους, τη μόνη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικές βόμβες το 1945. Συμμαχικοί βομβαρδισμοί της Γερμανίας, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η Κορέα… Ο Ρώσος Πρόεδρος επισημαίνει ξεκάθαρα έναν εχθρό: τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αναφέρει κανέναν σύμμαχο στη σταυροφορία του. Ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία, ούτε η Τουρκία θέλουν να δουν την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων να αμφισβητείται με τόσο βίαιο τρόπο.

Συμφέρον των Ευρωπαίων, μας είπε ο Πούτιν, είναι να αποσυνδεθούμε από την υπόλοιπη Δύση. Να απογαλακτιστούμε από την Αμερική. Και να περάσουμε στην «αγκαλιά» της Μόσχας.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ως ηγέτης ενός είδους αντιαποικιακού κινήματος, κάτι που έρχεται κατευθείαν από τη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου. Εάν αυτή η προπαγάνδα σίγουρα εξυπηρετεί, στην εγχώρια σκηνή, εσωτερικούς πολιτικούς στόχους, στον κόσμο δείχνει έναν ηγέτη σε πλήρη πανικό, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα σύνδεσης με την πραγματικότητα, έναν πρόεδρο που δεν αναγνωρίζει πλέον άλλη πηγή νομιμοποίησης πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments