Διεθνή

Αυτοκριτική Τρας στον απόηχο της δημοσκοπικής συντριβής

Αυτοκριτική Τρας στον απόηχο της δημοσκοπικής συντριβής

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα, προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος πριν αποκαλύψει το δημοσιονομικό της σχέδιο

Σε αυτοκριτική προέβη η νέα Πρόεδρος των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, στον απόηχο των δυσμενέστατων για εκείνη και τους Τόρηδες δημοσκοπήσεων.

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα, προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος πριν αποκαλύψει το δημοσιονομικό της σχέδιο για να περιορίσει την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπου κυριαρχεί η πτώση της στερλίνας και της αγοράς ομολόγων.

Κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, στην ηγεσία του οποίου εκλέχθηκε πριν από ελάχιστες εβδομάδες, η Λιζ Τρας, που διορίστηκε Πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τη βοήθεια που θα προσφέρει στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος, ενεργειακά και οικονομικά.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε το «σχέδιο ανάπτυξης», όπως αυτό παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το εν λόγω σχέδιο επικρίθηκε ιδιαίτερα από οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές για την έλλειψη ακρίβειας ως προς τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και των νέων δαπανών που περικλείει.

Η Λιζ Τρας ανέφερε σχετικά: «Κατανοώ τις ανησυχίες τους για το τι συνέβη αυτή την εβδομάδα. Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σχέδιο που ανακοινώσαμε και αναλαμβάνω την ευθύνη που το ανακοίνωσα γρήγορα γιατί έπρεπε να δράσουμε, αλλά ομολογώ ότι έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος».

Επίσης, παραδέχθηκε ότι δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ολόκληρη την Κυβέρνηση για την πρόθεσή της να καταργήσει τον οριακό συντελεστή φόρου εισοδήματος, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τρας τόνισε: «Όταν καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό, τον καταρτίζουμε με πολύ εμπιστευτικό τρόπο».

Δυσμενής πολιτική συγκυρία

Η Τρας έκανε αυτήν την παρέμβαση, τη στιγμή που τα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών είναι συντριπτικά για την ίδια και το κυβερνών κόμμα.

Η νέα Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία καταλογίζεται συχνά ένας ιδιαίτερα ανεπτυγμένος παρορμητισμός, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία και την προεδρία των Συντηρητικών πριν από ένα περίπου μήνα.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον επόμενο χρόνο και, ήδη, το Κόμμα των Εργατικών έχει υψηλές δημοσκοπικές καταγραφές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τους «Times», που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου επίδοση, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με βάση την οποία οι Εργατικοί διαθέτουν προβάδισμα 33 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών της Τρας.

Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 54% των προθέσεων ψήφου, έναντι μόλις 21% για τους Συντηρητικούς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Αυτό το θεαματικό προβάδισμα εξηγείται ειδικότερα από το ποσοστό 17% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019 και τώρα δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν Εργατικοί.

Επωφελούνται επίσης από την αναποφασιστικότητα, κοντά στο 26%, των ίδιων ψηφοφόρων και την πτώση των εκλογικών προθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments