Πολιτική

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αιχμές Μητσοτάκη για χώρες που «δεν δείχνουν αλληλεγγύη» στο ενεργειακό

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αιχμές Μητσοτάκη για χώρες που «δεν δείχνουν αλληλεγγύη» στο ενεργειακό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Γερμανία, Κομισιόν αλλά και άλλες χώρες που τάσσονται επίσης κατά της επιβολής πλαφόν, τίθενται από τη μια πλευρά, γιατί όπως ουσιαστικά υπαινίχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορούν να το πληρώσουν ακριβότερα

Σαφή τοποθέτηση και μηνύματα προς Τουρκία και Βερολίνο για τα ενεργειακά, περιείχε η εξ αναβολής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την  Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Σόφια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έναντι των επιβουλών της Τουρκίας.

«Η χώρα μας θέλει το διεθνές δίκαιο και το διάλογο μέσω αυτού και μόνο» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητώντας την στήριξη της Ευρώπης στις ελληνικές θέσεις.

Επιπρόσθετα, έθιξε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας πως στις επόμενες συνόδους πρέπει να βρεθεί λύση η οποία θα ανακουφίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Επέμεινε μάλιστα στη θέση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, λύση την οποία, προς το παρόν, τόσο οι χώρες του Βορρά κι η Γερμανία, όσο και η Κομισιόν γενικότερα, απορρίπτουν.

Σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο γύρω από το ζήτημα του φυσικού αερίου, στις Βρυξέλλες.

Γερμανία, Κομισιόν αλλά και άλλες χώρες που τάσσονται επίσης κατά της επιβολής πλαφόν, τίθενται από τη μια πλευρά, γιατί όπως ουσιαστικά υπαινίχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορούν να το πληρώσουν ακριβότερα, ενώ στο «απέναντι στρατόπεδο» βρίσκονται 15 χώρες- ανάμεσα τους η Ελλάδα που επιζητούν να μπει ένα όριο στις τιμές.

Για αυτό το λόγο μάλιστα, υπήρξε και αρκετός εκνευρισμός στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, καθώς οι 15 χώρες επιμένουν καιρό τώρα, στη θέση αυτή, δίνοντας σαφέστατη εντολή προς την Κομισιόν να καταθέσει κάποια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που δεν έχει συμβεί.

Με βάση τα δεδομένα, αυτό που υποστηρίζεται ευρέως πλέον είναι κατ’ ουσίαν πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσεται με τη Γερμανία η οποία δηλώνει ανοικτά πως δεν υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν τόσο για λόγους ιδεολογικούς, όσο και εξαιτίας ανησυχίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού για το φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments