Διεθνή

Ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στα νότια της χώρας

Ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στα νότια της χώρας

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal

Προς νέες ανακαταλήψεις εδαφών προχωρούν τα ουκρανικά στρατεύματα, στο νότιο τομέα της χώρας, σύμφωνα με μαρτυρίες και όγκο δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο.

Προς νέες ανακαταλήψεις εδαφών προχωρούν τα ουκρανικά στρατεύματα, στο νότιο τομέα της χώρας, σύμφωνα με μαρτυρίες και όγκο δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο.

Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές δυνάμεις φάνηκαν να σημειώνουν σημαντικές προόδους στη νότια Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες, αφού ήδη ανακατέλαβαν εδάφη έναντι των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της χώρας, το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές στο Κίεβο γενικά τηρούν στάση σιωπής για την εξέλιξη της κατάστασης στα νότια της χώρας και δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα και τον Δούναβη.

Ένα από τα λίγα επίσημα σχόλια για αυτό το θέμα προέρχεται από έναν σύμβουλο του Ουκρανού Υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Χερατσένκο, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο, που δείχνει έναν Ουκρανό στρατιώτη να κυματίζει τη σημαία της χώρας του, δηλώνοντας ότι η σκηνή είχε γυριστεί στη Zolota Balka, μια κωμόπολη δίπλα στις όχθες του Δνείπερου.

Ο φιλορώσος ηγέτης της περιοχής Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, από την πλευρά του, μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, για την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρομπ Λι, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ρωσικοί στρατιωτικοί υπολογισμοί ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει περίπου 40 χιλιόμετρα από τις προηγούμενες θέσεις τους.

«Όταν τόσα πολλά ρωσικά κανάλια χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, συνήθως σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα», σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μια τέτοια προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος της δυτικής όχθης του Δνείπερου θα μπορούσε να παγιδεύσει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, στερώντας τους όλες τις προμήθειες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει τις κύριες γέφυρες, που διασχίζουν αυτόν τον ευρύ ποταμό.

Αυτές οι μαρτυρίες είναι οι πρώτες που περιγράφουν μια γρήγορη προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια της χώρας από την έναρξη του πολέμου, πριν από περισσότερους από επτά μήνες.

Σημειώνουμε ότι τα γεγονότα αυτά έρχονται την επομένη της ανακοίνωσης από το Κίεβο για την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν, ενός σημαντικού κόμβου σιδηροδρόμων και υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τις ουκρανικές δυνάμεις ήταν μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ειδικά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την τελετή προσάρτησης, την Παρασκευή στη Μόσχα, τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments