Διεθνή

ΕΕ – Ενέργεια: Ένας νέος κύκλος ανοίγει με την επιστολή Φον ντερ Λάιεν

ΕΕ – Ενέργεια: Ένας νέος κύκλος ανοίγει με την επιστολή Φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι 27 συμφώνησαν σε ορισμένα έκτακτα μέτρα, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, παρέμειναν εν πολλοίς διχασμένοι ως προς το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου

Ημέρα έντονων διαβουλεύσεων και σημαντικών αποφάσεων η χθεσινή, με την πιο κρίσιμη εξέλιξη να επιφυλάσσεται στο τέλος της ημέρας, με την επιστολή της Φον ντερ Λάιεν προς τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουσιαστικά, το ενεργειακό ζήτημα δεν έπαψε να απασχολεί την Ευρώπη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι 27 συμφώνησαν σε ορισμένα έκτακτα μέτρα, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, παρέμειναν εν πολλοίς διχασμένοι ως προς το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου. Αυτή η λύση υποστηρίζεται από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά έρχεται σε αντίθεση κυρίως με την Γερμανία, η οποία φοβάται ότι ένας περιορισμός των τιμών απειλεί την προσφορά των Ευρωπαίων και απομακρύνει από την ευρωπαϊκή αγορά σημαντικούς εταίρους, όπως είναι η Νορβηγία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά ταύτα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραδέχεται την αποτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί ένας νέος δείκτης τιμών. «Η θέσπιση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο γενικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου έχουμε έναν νέο δείκτη τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό» .

Στο θέμα, η Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε το απόγευμα, με επιστολή προς τους 27.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμής σε σχέση με το TTF (= Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη) με τέτοιο τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη, και που θα αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο».

Για την Φον ντερ Λάιεν, «η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή και έχει εισέλθει σε νέο στάδιο. Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα».

Η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

Η δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην πρόταση της Φον ντερ Λάιεν πήρε θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «δικαίωση του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρέτησε την πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πλέον, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να οριστεί ένα πλαφόν θα διασφαλίζει την προσφορά και θα διατηρεί τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments