Διεθνή

Ουκρανία: Ανακατέλαβαν 4.000 τ. χλμ. σε μία εβδομάδα

Ουκρανία: Ανακατέλαβαν 4.000 τ. χλμ. σε μία εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαταλάβει κι άλλους οικισμούς στη Χερσώνα

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαταλάβει κι άλλους οικισμούς στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία και επικύρωσε με νόμο χθες.

Η πραγματικότητα όμως στο μέτωπο δίνει την εικόνα. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από τις γραμμές του μετώπου στον Νότο και στα ανατολικά, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του αργά την Τετάρτη ανακοίνωσε συγκεκριμένους οικισμούς που απελευθερώθηκαν στα βορειοανατολικά της πόλης Χερσώνα. Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν μετά την κατάρρευση της γραμμής του μετώπου, πρώτα στα βορειοανατολικά και, από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, επίσης στον Νότο.

Ανησυχία από τη μεριά της Ρωσίας

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αποδεικνύουν δύο περιστατικά. Πρώτον, ο Πούτιν παραδέχτηκε εμμέσως χθες ότι οι Ρώσοι χάνουν, ανακοινώνοντας «περιμένουμε την κατάσταση να σταθεροποιηθεί». Δεύτερον, τις απώλειες στο μέτωπο ο Ρώσος ηγέτης επιχειρεί να τις αντισταθμίσει με μια νομιμοφάνεια των παράνομων προσαρτήσεων.

Οπότε, η επόμενή του κίνηση ήταν να ασκήσει πιέσεις, όπως αναφέρει ο Guardian, στην ερχόμενη ΓΣ του ΟΗΕ να διεξαχθεί μυστική και όχι φανερή ψηφοφορία στη συζήτηση σχετικά με την καταδίκη των προσαρτήσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο την Τετάρτη για την προσάρτηση των περιοχών στη Ρωσία, που αποτελούν περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.

Κομισιόν: Ανακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την υιοθέτηση του όγδοου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η δέσμη αυτή – η οποία συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας – απαντά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών βάσει εικονικών “δημοψηφισμάτων”, την κινητοποίηση πρόσθετων στρατευμάτων και την εκτόξευση ανοικτών πυρηνικών απειλών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments