Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «ξηλώνει» ακόμη έναν διοικητή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «ξηλώνει» ακόμη έναν διοικητή

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Pixabay

Ξηλώνει ημέρα με την ημέρα η Μόσχα υψηλόβαθμους αξιωματούχους Άμυνας

Ξηλώνει ημέρα με την ημέρα η Μόσχα υψηλόβαθμους αξιωματούχους Άμυνας ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει σημαντικές απώλειες και μια σθεναρή ουκρανική αντεπίθεση που δεν υπολόγιζε όταν ξεκίνησε τον πόλεμο. Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, το καθεστώς Πούτιν απέπεμψε διοικητή της ανατολικής στρατιωτική περιφέρειας, τον στρατηγό Αλεξάντρ Τσάικο. Η απομάκρυνση ενός ακόμη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού αποδεικνύει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική ηγεσία μετά τις ήττες και την ανακατάληψη εδαφών από το Κίεβο.

Η στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας αναδιαμορφώνει τη Ρωσία και τον πόλεμο

«Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία», φώναξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών: Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αλλά μέσα σε λίγες ώρες η πρόσφατα επεκτεινόμενη χώρα του άρχισε να συρρικνώνεται.

Ο ουκρανικός στρατός έσπασε το αριστερό και το δεξί πλευρό της Ρωσίας, στα δύο άκρα ενός τεράστιου μετώπου που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα στα νότια έως την περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά.«Όχι από το αρχικό μέρος της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ρωσικός στρατός δεν είχε μια τέτοια τρομερή σειρά αντιστροφών στο πεδίο της μάχης», λέει ο Μικ Ράιαν, ένας απόστρατος Αυστραλός στρατηγός.

Reutres

Ο πόλεμος σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας. Ο στρατός της σύντομα θα διογκωθεί καθώς η αναγκαστική κινητοποίηση περίπου 300.000 εφέδρων που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα επιταχύνεται. Αλλά για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες πολέμου, ο χρόνος και η ορμή είναι με το μέρος της Ουκρανίας. Την 1η Οκτωβρίου ουκρανικά άρματα μάχης εισήλθαν στο Lyman, ένα στρατηγικό κόμβο στο Ντόνετσκ. Αργότερα το ίδιο βράδυ έξι ουκρανικά τάγματα διαπέρασαν τις εχθρικές γραμμές 200 μίλια (320 χιλιόμετρα) μακριά, στο βόρειο τμήμα του Χερσώνα.

Την ώρα που οι Ρώσοι στρατιώτες έκαναν εκκλήσεις για επείγουσα αεροπορική υποστήριξη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι Ουκρανοί είχαν προχωρήσει τουλάχιστον 12 μίλια. «Ο εχθρός έχει υπεροχή σε όλα», έγραψε ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης εισβολής της Ρωσίας στο Ντονμπάς, το 2014, «ακόμη και χρησιμοποιώντας την αεροπορία». Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πέσει ακόμα πιο πίσω προς την πόλη Χερσώνα.

Ωστόσο, οι προόδους της Ουκρανίας στο Λουχάνσκ και τη Χερσώνα δεν έχουν ακόμη προκαλέσει κλιμάκωση. Ούτε υπήρξαν ασυνήθιστες κινήσεις πυρηνικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική τους στάση», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λίγο μετά την ομιλία του κ. Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments