Διεθνή

«Παραισθήσεις μεγαλείου έχει ο Πούτιν»

«Παραισθήσεις μεγαλείου έχει ο Πούτιν»

Πηγή Φωτογραφίας: 1tv/hna

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γερμανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Λιθουανία, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί»

«Παραισθήσεις μεγαλείου» καταλογίζει στον Β. Πούτιν η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία προσθέτει ότι «δεν γνωρίζαμε πόσο μακριά θα πάει» ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατευτεί από τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γερμανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Λιθουανία, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί».

Η Κ. Λάμπρεχτ συμπλήρωσε, λέγοντας πως «η βάναυση ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι ολοένα και πιο βίαιη και αδίστακτη. (…) Η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων δείχνει ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ενδοιασμούς».

Αν και οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, οι Γερανοί πιστεύουν ότι η απειλή είναι πραγματική.

Ιστορικό μιας δύσκολης σχέσης

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ήταν πάντοτε ανέφελες.

Βέβαια, η απόφαση της Γερμανίας για παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία βελτίωσε τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, αλλά το αίσθημα καχυποψίας της γερμανικής πλευράς τροφοδοτούνταν από τον επεκτατισμό της Ρωσίας, όπως αυτός εκδηλωνόταν όλο και πιο φανερά, τα τελευταία χρόνια.

Τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, το 2017, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Γερμανία ενίσχυσε δραματικά την αποστολή των στρατευμάτων της τον Ιούνιο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα επιμένει να χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση», εντείνοντας τη δυσφορία του Βερολίνου.

Πλέον, η Γερμανία έχει αποφασίσει να γυρίζει σελίδα στις σχέσεις της με το Βερολίνο οριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό της σκλήρυνσης της στάσης της Γερμανίας, εντάσσεται και η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού στη Λιθουανία.

Η Κριστίνε Λάμπρεχτ εγκαινίασε ένα μόνιμο γερμανικό κέντρο διοίκησης στη Λιθουανία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει σε μια ταξιαρχία να αναπτυχθεί στη Λιθουανία σε δέκα ημέρες εάν χρειαστεί.

Μια ταξιαρχία του ΝΑΤΟ αποτελείται από 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, ενώ σχεδόν 1.000 στρατιώτες βρίσκονται μόνιμα στη Λιθουανία.

Η Κ. Λάμπρεχτ συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας. Ακούσαμε τις απειλές από τη Ρωσία κατά της Λιθουανίας που εφαρμόζει ευρωπαϊκές κυρώσεις στα σύνορα του Καλίνινγκραντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτές οι απειλές, πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη και να προετοιμαστούμε για αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments